Izvor: BSC Happy/DW
27.06.2023 u 09:56
0

NEMAČKA: Desničarska AFD prvi put na vlasti

Robert Zeselman - sam protiv svih

Svi su se udružili protiv njih, ali u okrugu Zoneberg to nije vredelo – kandidat desničarske Alternative za Nemačku izabran je za načelnika tog malenog okruga u Tiringiji.

Alternativa za Nemačku (AfD) će nakon uspeha na nedeljnim izborima u Zonebergu po prvi u istoriji imati svog čoveka na dužnosti čelnika jednog nemačkog okruga. To je Robert Zeselman (50), koji uskoro preuzima izvršnu vlast na lokalnom nivou. Zeselman je u drugom krugu izbora u okrugu koji se nalazi na jugu pokrajine Tiringije osvojio 52,8 odsto glasova, odnosno apsolutnu većinu, potvrdila je Izborna komisija.

Kandidat Demohrićanja Jirgen Keper je osvojio 47,2 odsto glasova, i to ako su ga podržale sve ostale partije: Levica, Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali. Stopa izlaznosti na izbore je iznosila 58,2 odsto. Još u prvom izbornom krugu je Zeselman bio blizu apsolutne većine sa 47 odsto glasova.

Okrug Zoneberg u Tirinškoj šumi je jedan od najmanjih u Nemačkoj. U njemu živi oko 57.000 ljudi, a pravo glasa je imalo oko 48.000 osoba. Zeselman potiče upravo iz Zoneberga, po profesiji je advokat i trenutno poslanik AfD u pokrajinskom parlamentu u Erfurtu.

Kao budući čelnik okruga, očekuje se da će se zalagati i protiv smeštaja izbeglica u okrugu. No, ipak neće imati previše mogućnosti za kreiranje politike na lokalnom nivou. Po nemačkom zakonu, čelnik nekog okruga zadužen je za vođenje sednica lokalnog parlamenta, odnosno sprovođenje odluka lokalnih vlasti u praksi. Ta dužnost je po opisu često slična dužnosti poslovođe.

Protivkandidat Keper je izborne rezultate nazvao „razočaravajućim“, i dodao da se radi o lošem danu za okrug Zoneberg i saveznu pokrajinu Tiringiju.

Zeselman je najavio da želi da priča s političkim protivnicima. Trebalo bi po strani ostaviti ideologiju, rekao je on na izbornoj zabavi u Zonebergu.

NEMAČKE VLASTI PONOVO ZAGOVARAJU ZABRANU STRANKE AFD:Berlin u strahu od sve veće popularnosti krajnje desnice

U kontekstu predstojećih pokrajinskih izbora u Tiringiji, Saksoniji i Brandenburgu, on je naglasio: „Mi u idućoj godini, u 2024, možemo ispisati istoriju.“ Desničari, prema anketama, uživaju neslućenu popularnost. Sa trenutnih 19 odsto, imaju veću podršku od Socijaldemokrata kancelara Šolca. U pomenutim istočnim pokrajinama bi mogli da postanu najjača snaga.

Zeselman je posle pobede kritikovao „sistemske medije“ koji su ga, kako je dodao, naterali da vodi ideološku kampanju. Inače se pokrajinski ogranak AfD u Turingiji smatra najekstremnijim, te se nalazi pod prismotrom Službe za zaštitu ustavnog poretka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter