Izvor: BSC Happy/Sputnik
27.06.2023 u 10:18
0

RUSIJA UPOZORAVA: NATO želi da rasparča Evroaziju na blokove

Ukrajinska kriza nije jedina manifestacija hegemonističkih težnji SAD

Rusija i Kina su u stanju da osujete opasne planove NATO-a da podeli zajednički evroazijski prostor na mrežu „ekskluzivnih klubova“ i vojnih blokova, izjavio je ambasador Rusije u Kini, Igor Morgulov.

„Ukrajinska kriza nije jedina manifestacija hegemonističkih težnji SAD i njihovih satelita. NATO, kojim rukovodi Vašington, pokušava da svojoj aktivnosti da globalnu dimenziju, stremeći da prodre u Azijsko-pacifički region i da podeli evroazijski prostor na mrežu ‘ekskluzivnih klubova’ i vojnih blokova“, rekao je Morgulov na VIII međunarodnoj konferenciji „Rusija i Kina: saradnja u novoj eri“ koja se održava u Pekingu.

To su veoma opasni planovi, istakao je diplomata, dodajući da je siguran da su Rusija i Kina u stanju da zajednički osujete te opasne namere. „U ovom kontekstu ostaje veoma aktuelno učvršćivanje rusko-kineske spoljnopolitičke koordinacije“, naglasio je Morgulov.
Takođe je kazao da Rusija i Kina deluju u interesu stvaranja ravnopravnog, otvorenog, inkluzivnog sistema bezbednosti u regionu i svetu, sistema koji nije usmeren protiv trećih zemalja.

BERLIN ŠALJE VOJSKU U LITVANIJU: Pomažu istočno krilo NATO-a

„Svedoci smo zaista kardinalnih promena u geopolitičkom pejzažu. Takozvani kolektivni Zapad se grčevito drži za globalnu dominaciju koja im umiče, stavljajući na kocku sudbine čitavih država i naroda. SAD otvoreno vode politiku dvostrukog obuzdavanja Rusije i Kine, proglašavajući Rusiju ‘neposrednom pretnjom’, a Kinu ‘strateškim konkurentom’“, ocenio je Morgulov.

On je istakao da se, za razliku od toga, Moskva i Peking zalažu za formiranje pravednijeg multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, a ne na nekim izmišljenim pravilima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter