Izvor: Tanjug
27.02.2023 u 18:40
0

Američka ministarka finansija Dženet Jelen u iznenadnoj poseti Kijevu: Evo sa kakvom porukom je došla u Ukrajinu!

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je danas u iznenadnoj poseti Kijevu potvrdila podršku SAD Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i najavila još veću ekonomsku pomoć Vašingtona.

Dženet Jelen se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i najvišim zvaničnicima te zemlje nekoliko dana nakon godišnjice rata i ponovila uveravanja predsednika Džozefa Bajdena, koji je pre nedelju dana posetio Kijev, da će “Amerika biti uz Ukrajinu dokle god bude potrebno”, preneo je Rojters.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je sa američkom ministarkom razgovarao o daljim sankcijama Rusiji koje imaju za cilj slabljenje njene vojske i ekonomije, kao i o „konfiskaciji zamrznute ruske imovine i njeno preusmeravanje u oporavak Ukrajine“.

Jelen je rekla novinarima na telefonskom brifingu da postoje značajne pravne prepreke za potpuno oduzimanje zamrznutih sredstava ruske centralne banke u vrednosti od 300 milijardi dolara.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Ona je takođe najavila transfer prvih 1,25 milijardi dolara iz najnovije tranše od 9,9 milijardi dolara ekonomske i budžetske pomoći Vašingtona.

BELORUSIJA PRKOSI SANKCIJAMA Lukašenko ističe: „Zajedno sa Rusijom možemo da proizvodimo bilo koju vrstu naoružanja!“

Na privatnom sastanku sa Zelenskim kasno popodne, Jelen je pohvalila ukrajinskog predsednika „za njegovo vođstvo i rešenost da se suoči sa ilegalnim i ničim izazvanim ratom”.

Ona je pozdravila akcije Zelenskog na snažnom obračunu sa korupcijom, što je, kako je navela, neophodno da bi se ekonomska pomoć SAD trošila odgovorno.

Poseta Jelen usledila je nedelju dana nakon Bajdenove nenajavljene posete Kijevu, tokom koje je američki predsednik obećao dodatnih 500 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini i nove sankcije Rusiji, uključujući efektivnu zabranu američkog uvoza ruskog aluminijuma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter