Izvor: Alo.rs
15.07.2023 u 18:31
1

AMERIKANCI JAVLJAJU: Pentagon razmatra vojne opcije protiv Rusije

Odnos Vašingtona i Moskve zaoštrava se zbog letova američkih dronova prenosi AP.

SAD razmatraju vojni odgovor na prisustvo Rusije na nebu iznad Sirije, rekao je zvaničnik Pentagona agenciji Asošiejted pres u petak. Dok sirijska vlada želi da SAD napuste zemlju, Vašington insistira da upravlja svojim bespilotnim letelicama.

Anonimni zvaničnik je odbio da navede koje su opcije razmatrane, ali je tvrdio da SAD nameravaju da se „pozabave rastućom ruskom agresijom na nebu iznad Sirije“, parafrazirala je novinska agencija.

Ranije ovog meseca, centralni komandant američkih vazduhoplovnih snaga, general-potpukovnik Aleks Grinkevič, izjavio je da su ruski borbeni avioni „maltretirali” američke bespilotne letelice MK-9 Reaper iznad Sirije u tri odvojena navrata za nedelju dana. Rusko vazduhoplovstvo je u to vreme izvodilo zajedničke vežbe sa sirijskim kolegom, a Moskva je optužila SAD da su letovima dronova narušile ograničen vazdušni prostor, što je Pentagon negirao.

Sirijski predsednik Bašar Asad pozvao je rusku vojsku da pomogne njegovim snagama u borbi protiv islamističkih militanata 2015. Rusija od tada održava vojno prisustvo u Siriji, kao i SAD, koje su pokrenule sopstvenu kampanju bombardovanja Islamske države (IS, ranije ISIS) 2014. SAD su takođe pružile prikrivenu i otvorenu podršku desetinama militantnih grupa koje se suprotstavljaju Asadovoj vladi.

MEDVEDEV U SVOM STILU: „BORIS DŽONSON je budala u penziji, bio bi BEZUSLOVNO PRIMLJEN NA PSIHIJATRIJU“

Asad je više puta pozivao američke trupe da napuste Siriju, ali Vašington odbija. U Siriji je u svakom trenutku stacionirano oko 900 američkih vojnika, a anonimni zvaničnik je rekao za AP da će SAD nastaviti da lete u zapadnom delu zemlje.

Prema rečima zvaničnika, „rastuća saradnja“ između Rusije, Sirije i Irana ima za cilj da jednom zauvek istera SAD iz Sirije.

Što se tiče Irana, SAD ovog vikenda šalju borbene avione F-16 u Persijski zaliv kako bi zaštitili zapadne teretne brodove od zaplene iranskih snaga, rekao je zvaničnik. Iran je ovog meseca pokušao da zapleni dva naftna tankera za koje je rekao da su umešani u šverc goriva, ali ga je američka mornarica sprečila da uzme jedan. Jedan od brodova je uspešno zaplenjen i na njemu je otkriveno više od milion litara krijumčarenog goriva, preneli su strani mediji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AMERIKANCI JAVLJAJU: Pentagon razmatra vojne opcije protiv Rusije”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter