Izvor: Tanjug
31.05.2023 u 14:32
0

„TERORISTI SU U ŠVEDSKOJ“: Ankara ima jasan stav po pitanju NATO

Novi švedski zakon o antiterorizmu koji ove nedelje stupa na snagu trebalo bi da otvori put toj zemlji da premosti veto Turske i priključi se NATO savezu već u narednim nedeljama, izjavio je danas švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

Švedska i Finska aplicirale za članstvo u NATO nakon napad Ruske Federacije na Ukrajinu 2022. godine i Finska se u aprilu ove godine pridružila Severnoatlantskoj alijansi dok je prijem Švedske odložen uprkos dogovoru postignutom u Madridu prošle godine o ispunjenju bezbednosnih zahteva koje postavila zvanična Ankara.

– Ovaj novi zakon će popuniti prazninu u postojećem antiterorističkom zakonskom okviru – rekao je Bilstrom novinarima u gradu Luleo na severu Švedske i objasnio da nacionalno zakonodavstvo do sada nije izričito zabranjivalo učešće u radu terorističke organizacije. Zvanična Ankara tvrdi da se u Švedskoj kriju pripadnici ekstremističkih grupa koje Turska smatra terorističkim, ali, kako je istakao Bilstrom, novi zakon učiniće ilegalnim aktivnosti organizovanja sastanaka zabranjenih grupa ili obezbeđivanja logističke ili finansijske pomoći, čak i hrane za te organizacije. Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u utorak da će Vašington nastaviti da radi na okončanju procesa pristupanja Švedske Severnoatlantskoj alijansi do samita šefova država članica NATO koji će biti održan sredinom jula.

ULTIMATUM: BLINKEN naredio TURSKOJ da odobri pristupanje ŠVEDSKE NATO-U

– Verujemo da je došlo vreme za prijem Švedske i da nema razloga da se ne napreduje u tom procesu. Turska je izrazila legitimnu zabrinutost, ali raduje me što će taj proces biti završen u narednim nedeljama. Ne sumnjam da može tako da bude i mi to očekujemo – poručio je Blinken.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter