Izvor: BSC Happy
07.04.2023 u 22:17
0

ISTORIJA SE PIŠE: Arapi na Bajram stali pod jedan barjak!

Saudijski i omanski izaslanici planiraju sledeće nedelje da posete jemensku prestonicu Sanu kako bi pregovarali o trajnom sporazumu o prekidu vatre sa zvaničnicima Huti orijentisanih prema Iranu i okončali tamošnji sukob star osam godina, rekle su dve osobe uključene u razgovore.

Ovaj potez signalizira da se regionalni razdori ublažavaju nakon što su se rivali Saudijska Arabija i Iran složili da obnove odnose prošlog mjeseca nakon godina neprijateljstva i podrške suprotnim stranama u bliskoistočnim sukobima, uključujući Jemen.

Poseta saudijskih zvaničnika Sani pokazatelj je napretka u pregovorima u kojima posreduje Oman između kraljevstva i iranskog pokreta Huti, koji se odvijaju paralelno sa mirovnim naporima Ujedinjenih nacija.

„POKAZAĆEMO NAŠOJ DECI DA JE KIJEVU U KRVI NACIZAM“: Putin izdao moćan nalog!

Oman, koji graniči sa Jemenom, godinama pokušava da premosti razlike između jemenskih zaraćenih strana, i šire između Irana i Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država.

Trajni prekid vatre u Jemenu označio bi prekretnicu u stabilizaciji Bliskog istoka.

Ako se postigne dogovor, strane bi to mogle da objave pre islamskog praznika Bajrama koji počinje 20. aprila, rekli su izvori.

Saudijska i jemenska vlada nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar.

„A KOJI JE VAŠ PLAN ZA UKRAJINU?“ Si šokirao Makrona pitanjem!

Huti, koji su zbacili međunarodno priznatu vladu iz Sane krajem 2014. godine, de fakto kontrolišu sever Jemena i kažu da ustaju protiv korumpiranog sistema i spoljne agresije.

Oni se bore protiv vojnog saveza predvođenog Saudijskom Arabijom od 2015. godine u sukobu koji je ubio desetine hiljada i ostavio 80 odsto stanovništva Jemena zavisno od humanitarne pomoći.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter