Izvor: Happy BSC
23.12.2022 u 14:28
0

ATINA NUDI KIJEVU RUSKI RAKETNI SISTEM: Grčka će dati Ukrajini S-300, zauzvrat SAD da postave sistem Patriot na Kritu

Grčka Vlada je spremna da pokloni Ukrajini divizion raketnog sistema PVO velikog dometa S-300 PMU1 i ostale sovjetske raketne sisteme u svom naoružanju ukoliko se SAD obavežu da rasporede sistem Patriot na Kritu, tvrde grčki mediji. Grči ministar odbrane Nikolaos Panajotopulos nije govorio o tome da njegova zemlja kupi Patriot već je nagovestio mogućnost da bi taj raketni sistem PVO na Kritu, gde se trenutno nalazi S-300, zapravo bio pod američkom kontrolom.

Analena Berbok pozdravila je najavu isporuke „Patriota“ Kijevu: „Grupa zemalja G7 intenziviraće svoje napore u cilju jačanja odbrane ukrajinskog neba!“

„Ukoliko SAD instaliraju Patriot na ostrvu (Kritu), i ukoliko taj sistem bude integrisan u naš sistem PVO, S-300 može da ide (u Ukrajinu). Isto važi i za ostale PVO sisteme sovjetskog porekla, kao što su Tor-M1 i OSA-AKM“, rekao je grčki ministar odbrane Nikolaos Panajotopulos. U slučaju da Grčka uputi Ukrajini S-300, biće to drugi takav poklon od početka rata u toj zemlji. U aprilu je Slovačka poklonila Kijevu jedan divizion S-300 PMU, a na njenoj teritoriji raspoređen je PVO sistem Patriot. 

U Moskvi se ozbiljno računa da bi Grčka zaista mogla da isporuči S-300 Kijevu jer od početka rata vojno pomaže Ukrajinu. Atina naglašava da će do toga doći ukoliko u zamenu dobije sisteme koji po performansama ne zaostaju od postojećih. Grča u svom arsenalu ima američki PVO sistem Patriot i ruski S-300 koji je svojevremeno preuzela od Kipra. S-300 PMU1 sa maksimalnim dometom od 120 km služi za zaštitu Krita i ostalih ostrva na česte povrede vazdušnog prostora koje sprovode turski lovci F-16. 

Ukoliko se liši S-300 u korist Ukrajine, Atina zauzvrat očekuje verziju Patriota koja prevazilazi mogućnosti ruskog sistema. Patriot u zavisnosti od modela ima domet od više desetina do 160 kilometara. Dodatni motiv za zamenu bi mogao da bude problem održavanja i nabavke rezervnih delova za S-300 na koji je ukazivala Slovačka. Ukrajina je veoma zainteresovana za prijem PVO sistema S-300 jer sa njima ima iskustva i jer bi mogla da ih vrlo brzo prihvati i ubaci u aktivnu upotrebu. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter