Izvor: Happy BSC
26.12.2022 u 11:07
0

BESMISLENOST SANKCIJA EU PREMA RUSIJI:Brisel od marta platio Moskvi 106 milijardi dolara za sirovine

Ako se uračunaju isporuke gasa, nafte i uglja, zemlje EU su od marta do oktobra platile Rusiji za njene sirovine ukupno 106 milijardi dolara, dok je izvoz pojedinih dobara u Indiju upetostručen, piše francuski Figaro. 

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak otkriva: „Gasovod Severni tok je još uvek moguće popraviti, ali…“

Zapadne sankcije Rusiji, koje su EU i SAD uvele kako bi presekle sve veze Moskve sa globalnim finansijskim tržištem, deset meseci kasnije izgledaju kao da su promašile svoj cilj. Rusija je nastavila, iako u manjem obimu, sa transakcijama sa zemljama EU i ojačala trgovinske i ekonomske veze sa državama koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama, konstatuje se u članku francuskog Figaroa.

Kao simbol trgovinskog bilansa Rusije izdvojena je Moskva čiji je bilans u martu, nakon početka vojne operacije u Ukrajini bio u plusu 36,6 milijardi dolara, da bi se zatim stabilizovao na nivo s kraja prošle godine.

Zapadne zemlje nisu se u potpunosti odrekle ruskih sirovina, pa je u oktobru gotovo polovina ruskog izvoza ovih dobara bila usmerena na zemlje EU. Ako se uračunaju isporuke gasa, nafte i uglja, zemlje EU su od marta do oktobra platile Rusiji za njene sirovine ukupno 106 milijardi dolara.

Uporedo s tim, značajno je porastao izvoz Rusije u Kinu, Tursku i naročito Indiju. U novembru, Moskva je postala glavni dobavljač nafte za Indiju, a kupovina ugljovodnika porasla je pet puta.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter