Izvor: HAPPYBSC
05.04.2024 u 20:32
0

ŽRTVOVAO SE ZA ZEMLJU: Braniću ovu zemlju ako joj bude teško bile su njegove reči

Tepić je 1991. godine u blizini Bjelovara poginuo kada se digao u vazduh zajedno sa skladištem municije, jer nije želeo da ono padne u hrvatske ruke. "Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško" bile su njegove reči

Opsada kasarne u Bjelovaru i centralnog skladišta borbenih sredstava u obližnjem selu Bedenik trajala je od jula meseca 1991. godine. Po dogovoru JNA i tadašnjih hrvatskih vlasti, evakuacija kasarne i vojnih objekata trebalo je da se desi 1. oktobra. Međutim, kasarna je pod rukovodstvom potpukovnika hrvatskih paravojnih snaga Josipa Tomšića napadnuta dok su u njoj bili vojnici i oficiri sa preostalim članovima porodica. Uz pomoć 2.000 vojnika, kasarna u kojoj nije bilo vode ni struje danima, napadnuta je i zauzeta. Tako je major bio prinuđen da se sa vojnicima povuče u skladište. Ne želeći da prepusti oružje iz kasarne “Vojnović“, hrvatskim snagama, Tepić je svojim vojnicima naredio povlačenje na bezbednu razdaljinu od skladišta.

facbook/prinscreen

Na današnji dan, 26. januara 1957. godine, u Komlencu kod Kozarske Dubice rodio se heroj i major Milan Tepić.

Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a gimnaziju u Kozarskoj Dubici.

Vojnotehničku akademiju u Zagrebu završio je 1980. godine dobio čin poručnika i prvu službu u Slavonskoj Požegi. Rat ga zatiče u vojnoj kasarni JNA u Bjelovaru. Dok je trajala borba za kasarnu na Vojnoviću, major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava „Barutana“ u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara, radi sprečavanja predaje oružja i municije pripadnicima hrvatske paravojne formacije zenge 29. septembra u 11.30 časova raznio je magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava.

Zbog ovog čina, Tepić će trajno ostati zapamćen kao istinski narodni heroj, sin Kozare, Sinđelić novog doba.

Čuvena rečenica

I dalje se prepričava Tepićeva poslednja rečenica: „Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.“

Nakon blokade bjelovarske kasarne i drugih vojnih objekata, kao i serije manjih incidenata, ovde ga je 29. septembra 1991. zatekao napad na bjelovarski garnizon pripadnika Zbora narodne garde („zenge“).

@rtbalkan

Major Tepić postuhmno je odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije. 🎖🇷🇸 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #rusija #russia #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #viral #balkan ⁣#balkantiktok #balkanfyp #balkanvideo #srbijatiktok #orden #narodniheroj #yugoslavia #major #milantepic #jna

♬ original sound – RT Balkan

>

Poslednji narodni heroj SFRJ

Nakon pogibije, major Milan Tepić upoređivan je sa Stevanom Sinđelićem, junakom iz Prvog srpskog ustanka, koji je poginuo 1809. u boju na Čegru, prethodno digavši u vazduh burad sa barutom, izazvavši eksploziju u kojoj je stradalo puno Turaka.

Predsedništvo SFRJ, kojem je predsedavao potpredsednik Branko Kostić, 19. novembra 1991. majora Milana Tepića je za junački podvig u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja, za dizanje u vazduh skladišta naoružanja u garnizonu Bjelovar, svesno žrtvujući svoj život, posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije. Kako je ubrzo došlo da raspada Jugoslavije, Tepić je postao njen poslednji narodni heroj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter