Izvor: Informer
02.07.2022 u 10:02
0

BIVŠI MARINAC NAZVAO RUSKU KAMPANJU U UKRAJINI „OPRATIVNO GLUPOM“: Vojni učinak Rusije „patetičan“!

Bivši šef Pentagona general Džejms Matis, zvani „Besni pas“, oštro je prokomentarisao rusku vojnu kampanju u Ukrajini, koju je opisao kao „operativno glupu“ i „taktički nesposobnu“.

AMERIKA OPET NAORUŽAVA UKRAJINU! Stiže vojna pomoć vredna 820 miliona dolara!

– Imamo izreku u Americi – nacije sa saveznicima cvetaju, nacije bez saveznika venu – i vidimo kako Rusija vene pred našim očima – rekao je bivši ministar odbrane u petak, prenosi CNN .

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Upitan koje vojne pouke mogu da se izvuku iz dosadašnjeg rata u Ukrajini, bivši marinac je odgovorio:

– Jedna lekcija je da ne stavljate nesposobne generale na čelo operacija.

On je vojni učinak Rusije opisao kao „patetičan“ i požalio se na „taktičku nesposobnost, operativnu glupost i glupi strateški napor“ ruske operacije, navodi CNN.

Matis je takođe govorio o prethodnim naporima SAD da pokušaju da uvedu Rusiju u „zajednicu nacija“, ali je rekao da to nije moguće sa Putinom na čelu.

– Tragedija našeg vremena je u tome što je Putin lik (koji dolazi) direktno iz Dostojevskog. Svake noći on ide u krevet ljut, svake noći uplašen, svake noći ide u krevet sa mišlju da je Rusija okružena noćnim morama i to je ono što vodi njegove postupke – rekao je Džejms Matis.

Putin je iz svog kruga uklonio sve one koji se s njim nisu slagali, pa je „verovatno mislio da će ga Ukrajinci dočekati“, dodao je bivši šef Pentagona.

Džejmsa Matisa, rezervnog generala od 2013. godine, bivši predsednik Donald Tramp imenovao je za ministra odbrane u decembru 2016, nakon pobede na predsedničkim izborima.

Služio je u marinskom korpusu i bio je popularna ličnost u oružanim snagama. Predvodio je Centralnu komandu, koja nadgleda vojne operacije SAD na Bliskom istoku i u južnoj Aziji i poznat je po svom živopisnom jeziku. Ne libi se da kaže da je posao američke vojske da ratuje. Nadimak mu je „Besni pas“.

U decembru 2018. Džejms Matis je podneo ostavku na mesto ministra odbrane, dan nakon što je bivši predsednik Donald Tramp najavio povlačenje američkih trupa iz Sirije, tvrdeći da je ISIS poražen. 

On je priznao brojne razlike sa Donaldom Trampom naveo ih u pismu američkom predsedniku koje je Pentagon objavio.

– Pošto imate pravo da imate ministra odbrane čiji su stavovi bliski vašim (…), mislim da je dobro otići u penziju – napisao je Matis nakon najave vojnog povlačenja SAD iz Sirije, čemu se žestoko protivio.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter