Izvor: Oružje online
04.08.2023 u 15:33
1

POKUŠAĆE UDAR IZ FINSKE: BRITANSKI LOVCI „TAJFUNI“ PROVOCIRAJU RUSE sa FINSKIM F/A-18 (VIDEO)

Kako tenzije i dalje tinjaju između Rusije i NATO-a, Eurofighter Typhoon iz Britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) prebačeni su u isturenu bazu u Finskoj radi obuke sa finskim borbenim avionima F/A-18 Hornet pod nazivom „Joutsen Strike“.

U zvaničnoj izjavi koju je objavilo RAF glasi: „Lovački avioni Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Tajfun koji su već bili raspoređeni u istočnoj Evropi, privremeno su prebačeni u Finsku da vežbaju borbu vazduh-vazduh sa finskim F-18 i gađaju kopnene ciljeve koristeći precizne bombe.”

Avion Typhoon FGR4 koji je već stacioniran u vazdušnoj bazi Amari u Estoniji za vežbu NATO Baltic Air Policing navodno je raspoređen u vazdušnu bazu Tampere u Finskoj. Ovo je interesantno jer je Finska postala 31. članica NATO-a, uprkos ponovljenim negodovanjem Rusije usled širenja alijanse.

Tim RAF-a je brzo izgradio Tačku za napredno naoružavanje i punjenje gorivom, ili FARP, koja je služila kao lansirna platforma za naoružavanje i punjenje aviona gorivom. Mlaznjaci su zatim odleteli 100 kilometra od FARP-a da bi lansirali precizno vođene bombe Paveway IV na svoje mete.

Prema informacijama koje je dao RAF, avioni F-18 Hornet finskog ratnog vazduhoplovstva i borbeni lovci na liniji fronta Typhoon učestvovali su u osnovnim manevrima lovaca. „Ovaj element vežbe pokazao je sposobnost RAF-a da se efikasno angažuje i pobedi neprijatelje u vazduhu na istom nivou“, primetio je RAF.

Zajedničke ekspedicione snage, poznate i kao JEF, su organizacija koju predvodi UK koja se sastoji od 10 članica NATO-a iz severne Evrope: Danske, Estonije, Islanda, Letonije, Litvanije, Holandije, Švedske, Norveške, Finske i Velike Britanije. Njena misija je da održava regionalnu bezbednost.

Vežba Joutsen Strike omogućila je RAF-u i finskim kolegama da procene svoje sposobnosti planiranja i da posade i zemaljsko osoblje razmene najbolje prakse i poboljšaju procedure. Takođe je oponašao vrstu reakcije koju bi JEF mogao da preduzme u slučaju nepredviđenih situacija.

Ove vežbe nisu prve u kojima Finska direktno učestvuje otkako je ušla u NATO. Krajem maja, Finska je bila domaćin vežbi Severne šume u kojima su sve članice NATO-a “obećale” da će zaštititi svoju najnoviju članicu od svih potencijalnih bezbednosnih pretnji.

Najnovije vežbe, međutim, dolaze u vreme pojačanih vojnih tenzija između Rusije i NATO-a, jer vojna pomoć nastavlja da pristiže u Ukrajinu. Pomoć se smatra ohrabrujućim potezom za Ukrajinu da napadne rusku teritoriju, što Kremlj smatra prelaskom crvenih linija.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “POKUŠAĆE UDAR IZ FINSKE: BRITANSKI LOVCI „TAJFUNI“ PROVOCIRAJU RUSE sa FINSKIM F/A-18 (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter