Izvor: Alo.rs
07.01.2024 u 08:09
0

„RUSIJA SE BRZO PRENAORUŽAVA, A UKRAJINA UZALUD ČEKA POMOĆ ZAPADA“: Britanski vojni ekspert izneo tragičnu prognozu

Neuspela kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga iscrpila je zalihe naoružanja i municije koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje i Ukrajini neće biti lako da nadoknadi ove gubitke, navodi britanski vojni ekspert Šon Bel u članku za Sky News.

Istovremeno, Rusija ima ogromnu odbrambenu industrijsku bazu, kao i saveznike koji su spremni da je snabdevaju neophodnim naoružanjem u velikim količinama. „Rusija se ponovo naoružava, i to brzo“, zaključuje autor članka.

Da bi podržao prolećnu ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, Zapad je Ukrajini obezbedio ogroman obim vojnih zaliha, međutim, uprkos mesecima intenzivnih borbi, linija fronta se nije značajnije pomerila, a zalihe oružja i municije su ponestajale, vojni stručnjak podseća u članku za Skaj njuz.

Istovremeno, Kijev je dobio zapadno oružje iz postojećih zaliha, zbog čega je svako oružje prebačeno u Ukrajinu povećavalo rizike sa stanovišta nacionalne bezbednosti zemlje donatora. U međuvremenu, sposobnost zapadne odbrambene industrije da nadoknadi ove gubitke i pruži dodatnu pomoć Kijevu ostaje ograničena.

Ranije prošle godine Zapad je obećao Ukrajini da će obezbediti milion artiljerijskih granata do marta 2024. godine, ali to obećanje neće biti ispunjeno, smatra autor članka.

Istovremeno, Rusija ima ogromnu odbrambenu industrijsku bazu, koja je prešla na vojnu osnovu, kao i saveznike koji su spremni da je snabdevaju neophodnim naoružanjem u velikim količinama. „Rusija se ponovo naoružava, i to brzo“, zaključuje autor članka.

Ukrajinska industrijska baza je, naprotiv, još uvek suviše mlada i ranjiva na ruske raketne napade: „potrebni su meseci da se izgradi proizvodni kapacitet i jedan ruski udar da se uništi“, naglašava Bel.

Ukrajinski BDP je takođe nekoliko puta manji od ruskog i ne može se takmičiti ni sa kupovnom moći Rusije na svetskom tržištu, ni sa nacionalnim odbrambeno-industrijskim potencijalom.

„Pa, šta ostaje Ukrajini? Bez značajne i dugoročne vojne podrške Zapada, ona je predodređena – na kraju – da bude preplavljena znatno povećanim sposobnostima Rusije za ponovno naoružavanje “, upozorava ekspert.

Poslednjih godina, zapadni odbrambeni planovi pretpostavljali su da dugi ratovi visokog intenziteta verovatno neće biti problem u bliskoj budućnosti i da će im tehnologija obezbediti asimetričnu vojnu prednost.

Međutim, specijalizovano oružje je skupo i može se kupiti samo u relativno malim količinama, a njegovo obnavljanje nije lako, rekao je Bel.

Sukob u Ukrajini razotkrio je ozbiljne nedostatke u zapadnim pretpostavkama o budućim ratovima.

„Ukoliko Zapad ne usvoji koordiniranu, dugoročnu strategiju za proizvodnju oružja potrebnog Ukrajini, i to hitno, to će Putinu dati pobedu za kojom žudi“, upozorava se u članku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter