Izvor: Miloš Simeunović/BSC Happy
13.04.2023 u 11:14
1

KRAJ RATA ILI TREĆI SVETSKI: Pada li Kijev ili Moskva?

Rat u Ukrajini traje već 414 dana.

Prošlogodišnja ruska ofanziva na početku rata, ruske snage je dovela do srca Ukrajine, do Kijeva, čak za par nedelja, danas se stanje na frontu znatno promenilo u korist ukrajinskih snaga.

NE OSTAJE KAMEN NA KAMENU: Ruska artiljerija uništava Bahmut VIDEO

Vojna pomoć Zapada, naročito Sjedinjenih Američkih Država, omogućila je da Ukrajina postane vojna sila u svetu, koliko će je taj “luksuz” koštati, videćemo nakon
rata, koji ona, čak zajedno sa NATO paktom ne može da dobije.

Suma sumarum, Ukrajina čak ni sa NATO paktom iza sebe, za koji računamo da će ući u direktan sukob sa Ruskom Federacijom, ne može pobediti.

Da li Rusija može? Rusija se nalazi u situaciji koja se može posmatrati iz dva ugla.

Prvi je taj da je ovaj zastoj na frontu taktika iscrpljivanja protivnika i onemogućavanje da se sopstvene snage i resursi crpe.

UKRAJINAC SE ZAPALIO ISPRED KONZULATA UKRAJINE U POLJSKOJ: Urlao na sugrađane u redu da se vrate u domovinu i bore protiv Rusije

Drugi znači da su Rusi zaista onemogućeni da napreduju više i da možemo očekivati, u najgorem slučaju po Moskvu, pat poziciju.

U oba slučaja Moskva jeste u boljem položaju, samo što bi poencijalni mir sada za Rusiju značio poljuljavanje pozicije na međunarodnoj sceni, što Kremlj zasigurno ne
želi, jer je već ostvario ogroman uticaj, doduše uz kinesku pomoć, na tradicionalno zapadnjačkoj sferi uticaja, Bliskom istoku.

Znači, Kremlj bi da se rat nastavi.

Kijev bi da rat prestane, ali u slučaju da povrate izgubljene terirotorije koje obuhvataju četiti regiona i Krim, što Moskva nikada neće dozvoliti, ali imajmo u vidu
da ukrajinsku spoljnu politiku ne vodi Volodimir Zelenski, već Zapad, čiji se ciljevi trenutno poklapaju, a cilj je pobeda po svaku cenu, po cenu svakog Ukrajinca.

UGUŠIĆE SE U DUGOVIMA: Kijevu još 200 miliona dolara

Konkluzija je da nijedna strana sada neće pristupiti miru.
Rat će poprimiti široke razmere, sve će zavisiti od navodne ukrajinske kontraofanzive.

Rusi su se utvrdili, zauzeli ključna utvđenja, sada i Bahmut i ukopaće se u rovove dok ne odbiju kontraofanzivu, a ako u tome uspeju, sledi njihov napad, a u tom slučaju ili
ulazak NATO pakta u rat, što znači globalni sukob, ili potpunu kapitulaciju Ukrajine.

Ukrajina koristi sve kapacitete, svoje, a naročito tuđe, Rusi ne, ali kako vreme odmiče Rusi sve sofisticiranije naoružanje upotrebljavaju u Ukrajini i to navodi na to da su se i ukrajinske snage obučile i pripremile mnogo bolje nego na početku rata.

Moja procena je da ukrajinska kontrafonziva ne može da prođe, cilj njen jeste Krim, ali je suludo očekivati da on padne. Smatram da zapadni saveznici nisu spremni da većinu svojih vojnih resursa troše na Kijev, o tome svedoče i izjave nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, poljskog premijera itd.

„GUTEREŠ JE SLUGA MOSKVE“: Procureli dokumenti SAD-a

Ako bi Ukrajina da opstane nakon, po mojoj proceni, propasti kontraofanzive, rat mora postati globalni, sem da se Kremlj ne zadovolji nekakvim rešenjem postavljanja režima u Ukrajini koji bi bio proruski, iako je Dmitrij Medvedev naveo da će Ukrajina nestati jer “nikome nije potrebna”, te da će Velika Rusija postati realnost i da je ona svima i te kako potrebna.

Ruski zahtevi i molbe pre rata nisu ispunjeni, povrh svega politički Zapad želi Ukrajinu u NATO, sa tim se Rusija nikada neće pomiti.

Uslovi pod kojima bi se Moskva okanula Kijeva bili bi da Ukrajna ne uđe u NATO, da režim u Kijevu bude proruski.

Takvo stanje je jedino moguće ako se NATO ne umeša i pusti Ukrajnu niz vodu. NATO nikad neće dotvoliti da rat prestane, naročito ako ide u rusku korist, kočnica je
samo u Moskvi, a zašto bi je bilo ako odbiju ukrajinsku kontraofanzivuu?

ČIJI JE BAHMUT: Ukrajinski ili ruski?

Mislim da konačne kapitalucije jednih i drugih nikada neće biti… rešenje za Ukrajinu će biti van Ukrajine, u globalnom, svetskom ratu.

Rat će se i te kako nastaviti, ali moja procena je, kako rekoh, da će izaći iz evropskih okvira, a ko će u tom slučaju biti pobednik među džinovima, to je pitanje o kom ću kada takav rat započne, ako već i nije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KRAJ RATA ILI TREĆI SVETSKI: Pada li Kijev ili Moskva?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter