Izvor: BSC Happy
13.04.2023 u 08:48
1

ČIJI JE BAHMUT: Ukrajinski ili ruski?

Ukrajina i Rusija su se u sredu razmjenjivale oko toga koliko snage Kremlja kontrolišu grad Bahmut, koji je mesecima bio centralna tačka nastojanja Moskve da napreduje kroz istočnu Ukrajinu.

Ukrajinska vojska saopštila je da kontroliše „značajno“ više od 20 odsto grada. Tvrdnja ruskog preduzetnika Jevgenija Prigožina da je njegova Vagnerova plaćenička grupa zauzela više od 80 odsto Bahmuta je netačna, navodi se u saopštenju. Rusko Ministarstvo odbrane je uzvratilo da su Vagnerove snage zauzele tri gradska bloka.

TRESE SE AZIJA: Severna Koreja lansirala novi projektil!

A ruske snage su, kako se navodi, udarile na rezerve ukrajinske vojske pokušavajući da se probiju. Nakon povlačenja od pokušaja napredovanja na Kijev prošle godine u okviru onoga što Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, ruska vojska se uglavnom fokusirala na zauzimanje Bahmuta kao odskočnu dasku za napredovanje prema gradovima zapadnije u regionu Donjecka.

Ali njeni dobici su se uglavnom povećavali tokom mnogo meseci. Prigožin je dao niz preuranjenih saopštenja u vezi sa Vagnerovom pozicijom u Bahmutu.  Serhii Cherevatii, portparol istočne ukrajinske vojne komande, odbacio je Prigožinovu najnoviju tvrdnju o 80% u komentaru za Rojters.

 – Upravo sam bio u kontaktu sa komandantom jedne od brigada koje drže odbranu grada. I mogu sa sigurnošću da kažem da ukrajinske odbrambene snage kontrolišu znatno veći procenat Bahmutove teritorije –  rekao je on.

Analitičar Konrad Muzika, direktor vojne konsultantske kuće Rochan u Poljskoj, rekao je da njegovi proračuni potvrđuju rusku tvrdnju o 80%.

RUSKA RAKETNA FREGATA SA HIPERSONIČNIM RAKETAMA UPLOVILA U SREDOZEMLJE: Nato budno prati, brod krenuo prema luci Tartus!

 – Veliko je pitanje da li se trenutni ruski tempo može održati –  naveo je on na Tviteru.

Ukrajinske snage su mesecima izdržale u Bahmutu, gde su u najžešćim borbama moskovske invazije u februaru 2022. poginule hiljade vojnika i nazvane „mlinom mesa“.

Prigožin je u utorak rekao da su njegove snage kontrolisale veći deo Bahmuta, uključujući administrativni centar, fabrike, skladišta i opštinske zgrade.

 – Prigožin treba da pokaže bar neku pobedu u gradu, koji pokušavaju da osvoje devet meseci zaredom i zato daje takve izjave –  rekao je Čerevatij.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ČIJI JE BAHMUT: Ukrajinski ili ruski?”

  1. Bahmut je Ruski., nemojte u to sumnjati. Ne vjerujem da trenutno postoji jaca vojna sila od Ruske na svijetu, a definitivno imaju naj bolje obučenu vojsku. Imace bi trajalo puno manje ali Bahmut je gradjen i razvijan za borbu i odbranu tako da borbe su za svaku ulicu kao za neki grad. Ali Rusi kad krenu ne staju tako da ne sumnjajte Bahmut je Ruski a uskoro i cijela Ukrajina

    5
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter