Izvor: BSC happy portal
09.06.2023 u 13:37
0

„DA LI STE BILI SVESNI?“: Rusija želi da SAD odgovori na koji način je njeno oružje koristilo u Ukrajini

Vlasti SAD moraju da daju konkretan odgovor da li znaju ili ne znaju kako se američko oružje koristi na teritoriji Ukrajine, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu komentarišući napad na hidroelektranu u Kahovki.

MARIJA ZAHAROVA: „Želimo da izbegnemo nuklearni rat, ali nemojte da nas izazivate“

U kontekstu nedavnog napada na HE Kahovka, ona je ukazala na izjavu ukrajinskog generala Andreja Kovalčuka prošlog decembra u intervjuu za The Vashington Post, u kojoj je rekao da je ukrajinska vojska već izvela probni udar američke HIMARS sistem na jednoj od kapija brane da je probije i vidi koliko visoko raste vodostaj reke Dnjepar.

„Sada, pitanje za koordinatora Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za strateške komunikacije Džona] Kirbija, sekretara za štampu Bele kuće – Karin Žan Pjera, sve ljude koji su zaduženi za komunikacije u Beloj kući. Da li ste znali kako se koristi američko oružje, oružje koje se isporučuje Ukrajini?“ upitala.

„Da se ​​rade probni testovi terorističkog napada na civilnu infrastrukturu u trećim zemljama? To su pitanja koja direktno postavljamo u javnom prostoru pred Belom kućom, morate da odgovorite na njih“, rekla je ona i dodala da je napad na HE Kahovka je „sigurno teroristički akt“.

Ukrajinske snage su u utorak uveče izvršile udar na hidroelektranu Kahovka, verovatno iz višecevnog raketnog sistema Olkha (MLRS). Granatiranjem su uništeni hidraulički zaporni ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode. U Novoj Kahovki nivo vode je u jednom trenutku premašio 12 metara, ali se sada povlači.

U zoni poplava trenutno se nalazi 15 naseljenih centara; evakuišu se stanovnici obližnjih gradova i sela. Urušavanje brane hidroelektrane nanelo je ozbiljnu ekološku štetu. Poljoprivredna zemljišta duž reke Dnjepar su odnesena, a postoji rizik da se Severnokrimski kanal plitak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter