Izvor: BSC Happy/Tanjug
28.07.2023 u 18:27
0

TALAS DRŽAVNIH UDARA U AFRICI – Zaokret kod najčvršćeg saveznika Zapada na kontinentu

Komandant predsedničke garde Nigera Abduraman Tijani proglasio se za novog šefa države, a garda je saopštila da suspendovan ustav i raspuštene sve bivše institucije nakon što su ranije ove sedmice svrgnula i zatvorila predsednika Mohameda Bazuma.

“Predsednik Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine (CNSP) je šef države. On predstavlja državu Niger u međunarodnim odnosima“, rekao je jedan oficir tokom obraćanja na državnoj televiziji, i dodao da je ustav suspendovan, vlada raspuštena, i da će CNSP vršiti svu zakonodavnu i izvršnu vlast.

Predsednička garda je ranije ove nedelje zatvorila Bazuma u predsedničkoj palati, a zatim objavila da je on zbačen zbog lošeg vođenja države i pogoršanja opšte bezbednosti. Tijani je bio na čelu predsedničke garde od 2011, a general je postao 2018, kada ga je unapredio bivši predsednik Nigera Mahamadu Isufu. Tijani je tokom televizijskog obraćanja saveznicima Nigera u svetu poručio da će poštovati sve međunarodne obaveze zemlje, kao i ljudska prava.

Niger se graniči sa tri zemlje u kojima je u poslednje dve nedelje takođe došlo do državnog udara – Malijem, Burkinom Fasom i Čadom.

Pre nego što je došlo do pobune, Niger smatran najstabilnijim i najčvršim saveznikom Zapada u regionu Afrike koji ima veliki problem sa islamističkim teroristima. Ovo je peti državni udar u Nigeru od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, pored drugih neuspešnih pokušaja preuzimanja vlasti.

Svrgnuti predsednik Mohamed Bazum bio je prvi izabrani lider koji je nasledio drugog od proglašenja nezavisnosti, a smatra se da je dobrog zdravstvenog stanja i da je još uvek u zatočeništvu u predsedničkoj palati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter