Izvor: BSC Happy
24.04.2023 u 09:02
0

ISKOPAVAJU FAŠISTE: Osnivač španskog fašističkog pokreta ekshumiran peti put

Španija će u ponedeljak iskopati telo Hozea Antonija Prima de Rivere, osnivača fašističkog pokreta Falange koji je podržavao frankistički režim, i ukloniti ga iz mauzoleja uklesanog u planinu u blizini Madrida.

Ekshumacija Prima de Rivere, koja je usledila nakon uklanjanja posmrtnih ostataka diktatora Franciska Franka 2019. godine, deo je plana da se takozvani kompleks Doline palih koji je izgradio Franko pretvori u spomenik 500.000 ljudi ubijenih tokom Španskog građanskog rata (1936-1939).

DOLAZI U NJUJORK DA PREDSEDAVA: Pozvao Blinkena na suočavanje

Prošle godine, Dolina palih je preimenovana u Dolinu Kuelgamurosa – prvobitno ime lokacije – prema novom španskom zakonu o demokratskom pamćenju. „To je još jedan korak u povlačenju doline“, rekao je ministar predsedništva Feliks Bolanos novinarima u petak u Barseloni.

 – Nijedna ličnost ili ideologija koja priziva diktaturu ne treba da bude počastvovana ili veličana tamo. Sin diktatora Migela Prima de Rivere, koji je vladao Španijom od 1923-1930, Hose Antonio je streljan u novembru 1936. od strane levičarskih republikanskih snaga u Alikanteu.

Biće to peti put da je njegovo telo ekshumirano. Godine 1939, nakon što je ležao u dve različite masovne grobnice u Alikanteu, njegov kovčeg je paradirao 500 kilometara (311 milja) od grada na istočnoj obali do San Lorenco de El Eskorijala, grada u blizini Madrida gde su sahranjeni članovi španske kraljevske porodice.

Njegovi posmrtni ostaci su ponovo premešteni nakon završetka spomenika Doline palih 20 godina kasnije i sahranjeni ispod oltara bazilike, gde će mu se Franko pridružiti na njegovoj smrti 1975.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter