Izvor: HappyBSC
30.07.2022 u 22:01
0

EKSKLUZIVNO ZA „AKTUELNOSTI“! BIVŠI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC SKOT RITER O STOLTENBERGU I NATO-u: „Stoltenberg je palikuća! NATO je želeo da izgradi ukrajinsku vojsku koja bi mogla da napadne Ruse u Donbasu“

EKSKLUZIVNO ZA AKTUELNOSTI intervju za bivšim obaveštajcem američkih marinaca, bivšim inspektorom za UN za naoružanje u Iraku, bivšim američkim inspektorom za nuklearno oružje u Sovjetskom Savezu i verovatno najistaknutijim vojno – političkim analitičarem specijalne vojne operacije koja se trenutno dešava u Ukrajini, Skotom Riterom.

Skot Riter je dao ekskluzivni intervju za HAPPY TV u kom je odgovarao na pitanja politikologa Aleksandra Pavića u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Budući da je jedan deo intervjua posvećen isključivo ulozi Sjednjenih Američkih Država i NATO-a u sukobu u Ukrajini, Skot Riter je govorio o ulozi Jensa Stoltenberga, kao i o tome ko snosi najveću odgovornost za majdanski prevrat 2014. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Bilo je bitaka za prevlast ka multipolarizmu i drugih, i biće, ali nikada nije bila ovako očigledna i javna“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

O ulozi Jensa Stoltenberga u sukobu u Ukrjaini, Riter je rekao: 

– Mislim da mandat Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a, započeo 2014. godine, iste godine kada se desila i Majdanska revolucija u Ukrajini. Od 2014. godine, pa do početka specijalne vojne operacije 2022. politika NATO-a je bila da obučava ukrajinsku vojsku kako bi dostigla NATO  standarde i koristi je kao posredničku silu koja bi porazila ruske separatiste u Donbasu, kao i da osposobi Ukrajinu  da eventualno započne vojnu operaciju za oslobođenje Krima od onog što oni nazivaju  ruskom okupacijom. Dok se sve to dešavalo, NATO i njegove članice, prvenstveno Nemačka i Francuska su učestvovale u tzv. Normandijskom formatu, odnosno grupi nacija koje su radile na mirnom širenju krize koja je izbila u Donbasu posle Majdanske revolucije i napada ukrajinskih nacionalista na ruko- jezične i etnički ruske pripadnike ukrajinske nacije koji su živeli u istočnoj Ukrajini. Ispostavlja se da Ukrajinci nisu imali nikakvu nameru da sprovedu Minske sporazume koje je potpisao predsednik Porošenko. Ukrajinci su koristili Minske sporazume kao sredstvo za kupovinu vremena, sve dok NATO ne bude pripremio njihovu vojsku za započinjanje vojne ofanzive protiv ruskih separatista u Donbasu, kaoi Rusije na Krimu. To znači da NATO nikad nije želeo mir. NATO je sve vreme želeo sukob, NATO je sve vreme želeo rat sa Rusijom. Zbog toga smatram da je Stoltenberg palikuća koji je potpalio ovaj požar. Ne bi danas bilo sukoba u Ukrajini da nije NATO-a i Jensa Stoltenberga. Na to sam mislio u svojoj kolumni. Kao i svaka druga međunarodna organizacija, NATO ima svoju tehničku birokratiju, i Stoltenberg je na čelu te birokratije. Stoltenberg ne komanduje nikakvim oružanim snagama. 

– NATO je savez sastavljen od država-članica i sve njegove vojske su vojske suverenih država, koje primaju naređenja od svojih suverenih vlasti. Tako da američke snage ne primaju naređenja od Stoltenberga, nego od Džo Bajdena, britanske sile ne primaju naređenja od Stoltenberga, već od svog premijera itd. Ali NATO vojske operišu kao deo jedinstvenog plana koji sam NATO sastavlja. I tu je uloga Stoltenberga kao generalnog sekretara. On pomaže u koordiniranju i administraciji tog plana. On je diplomatsko lice tog plana. Tako da Stoltenberg možda nije mozak koji stoji iza svega ovoga, ali je definitivno glasnogovrnik. I on je lagao. Setimo se svih onih prilika kada je između 2014. i 2022. Stoltenberg govorio o neophodnosti sprovođnja Minska. On je lagao. Znao je da politika NATO-a nije bila da sprovede Minsk, već da izgradi ukrajinsku vojsku koja bi mogla da napadne Ruse u Donbasu. NATO se time hvalio. Američka vojska je otvoreno izjavila da je obučavala po jedan ukrajinski bataljon na svakih 55 dana po NATO standardima, a zatim ih slala u Ukrajinu radi ubijanja Rusa. Oni sus e time hvalili. Tako da je, da ponovim, Stoltenberg je palikuća koji je potpalio požar, a sada trči okolo i pokušava da ubedi svet da je Rusija potpalila požar za koji im je sad potrebna pomoć da ga ugase.

Vratimo se u 2014. godinu i majdanski prevrat. Očigledno je da je vodeću ulogu u majdanskom prevratu, što je mislim i priznala, imala američka vlada, a Viktorija Nuland je bila najistaknutiji čovek ili žena čitave operacije. Nije tu bila samo ona, ali ona je bila najistaknutije lice Majdana. Da li je to bilo delo tzv. američke duboke države, neokonsa? Ko snosi najveću odgovornost za majdanski prevrat 2014. godine?

– Barak Obama, predsednik Sjedinjenih Američkih Država. To nije bila intervencija duboke države. To je bila politika Sjedinjenih Američkih Država. Ako se vratimo u vreme kada je Barak Obama postao predsednik, on je imao savetnika u Savetu za nacionalnu bezbednost po imenu Majk Mekfol. Mekfol je bio stručnjak za Rusiju doveden sa Steford univerziteta i on je osmislio koncept „ruskog reseta“. Ako se sećaš crvenog dugmeta, onog pomalo nespretnog trenutka kada je Hilari Klinton Lavrovu poklonila pogrešno dugme sa pogrešno prevedenim natpisom. Međutim, umesto „reseta“ pravo značenje dugmeta je bilo promena režima. To niej bila politika resetovanja, već politika korišćenja situacije, što zbog ustavnih ograničenja, Vladimir Putin nije mogao da bude izabran z atreći uzastopni predsednički mandat, pa je došlo do rotacije, usled koje je Dmitir Medvedev postao predsednik, a Putin premijer. Mekfol je smatrao da ako bi Barak Obama pružio ruku i pokušao da popravi odnose sa Medvedevim da bismo mi, Sjedinjene Države, mogli da mu pomognemo da ostane na vlasti, da ostane predsednik i skloni Putina iz politike, i da tako sprovedemo promenu režima – zaključio je Skot Riter.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter