Izvor: BETA
14.02.2024 u 21:18
0

EPILOG AFERE: Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen na godinu dana zatvora

Apelacioni sud osudio je danas u žalbenom postupku bivšeg predsednika Francuske Nikolu Sarkozija na godinu dana zatvora, od čega šest meseci uslovno, u aferi prekomernog trošenja tokom izgubljene predsedničke kampanje 2012. godine.

Sarkozijev advokat je rekao odmah da će se bivši predsednik žaliti Kasacionom sudu, najvišoj sudskoj instanci u zemlji da ospori tu presudu.

Sarkozi, šef države između 2007-2012, stigao je na sud nasmejan, saslušao presudu bez reagovanja i zatim napustio salu bez izjava.

„Gospodin Nikola Sarkozi je potpuno nevin, on je primio k znanju ovu odluku i odlučio da se žali kasacionom sudu. On dakle nastavlja svoju borbu i svoj stav u ovom slučaju“, rekao je Sarkozijev advokat Vensan Desri.

Krivični sud u Parizu je u septembru 2021. proglasio Nikolu Sarkozija krivim zato što je u velikoj meri premašio legalnu granicu za izborne troškove i osudio ga na godinu dana zatvora zbog ilegalnog finansiranja kampanje. Sud je tada odmah zatražio da zatvorska presuda bude preinačena u kućni pritvor pod elektronskim nadzorom. ;

Zajedno sa Sarkozijem bilo je osuđeno još devet osoba koje su se takođe žalile na presudu prvostepenog suda.

U tom slučaju istraga je otkrila da je uspostavljen sistem duplih faktura da bi se prikrila eksplozija potrošnje tokom njegove predsedničke kampanje kada je potrošeno gotovo 43 miliona evra dok je maksimalni dozvoljen limit bio 22,5 miliona evra.

RUSIJA NA PRAGU OTKRIĆA KOJE ĆE SPASITI ČOVEČANSTVO: Putin saopštio „Ovo otkriće će promeniti tok čovečanstva“

 

Za razliku od svojih saoptuženih, ;Sarkozi ;nije optužen za sam sistem lažnih faktura, osmišljen da sakrije ogromne troškove njegove predizborne kampanje. Međutim, bivši predsednik Francuske je prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora zbog prekoračenja te zakonske granice.

Krivični sud je u svojoj presudi podvukao da je bivši predsednik „nastavio sa organizacijom“ izbornih skupova, „zahtevajući jedan sastanak dnevno“, iako je pismeno upozoren na rizik od prekoračenja zakonske granice finansiranja kampanja.

Sarkoziju ja Apelacioni sud ponovo sudio od 8. novembra zajedno sa devetoro saoptuženih koji su takođe uložili žalbe, delimično ili u potpunosti, na osuđujuću presudu donetu u septembru 2021. godine.

Tokom žalbenog postupka tužioci su tražili godinu dana zatvora za Sarkozija, ali ovog puta uslovno.

Kao i tokom prvostepenog suđenja Sarkozi je žestoko osporavao svaku krivičnu odgovornost i rekao da se radi o „bajkama“ i „lažima“.

Ovo suđenje se nadovezuje na druge sudske brige za Sarkozija. On je u maju prošle godine osuđen u slučaju prisluškivanja na tri godine zatvora, od kojih je jedna uslovna. On je uložio žalbu na tu presudu Kasacionom sudu.

Sarkozi ;će ponovo biti na sudu 2025. godine zbog sumnje da su mu Libijci finansirali predsedničku kampanju 2007. kad je pobedio.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter