Izvor: NEDELJNIKAFERANET
17.09.2023 u 12:59
0

EVROPA ĆE MOLITI ZA MIR: Orban kritikovao dosadašnji pristup EU sukobu u Ukrajini

Članice EU će na kraju biti primorane da pristanu na mirovne pregovore Ukrajine i Rusije zbog domaćih ekonomskih poteškoća, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Pogoršanje ekonomske situacije na Zapadu primoraće zemlje da se zalažu za mir – rekao je Orban za radio “Košut”.

Dokle god konflikt traje, evropska ekonomija neće biti onakva kakvu želimo. Ipak, kako je rekao, u evropskim vladama dominiraju “pristalice rata.”

Ako postoji išta što bi moglo da natera zemlje EU da preispitaju svoj stav o konfliktu, onda je to dalje pogoršanje ekonomske situacije na Starom kontinentu, ocenio je Orban.

Većina ljudi u Evropi već deli stav Mađarske i protivi se sukobu, a ekonomski neuspesi bi mogli da nateraju ove ljude da “izvrše pritisak” na vlade u svojim zemljama, dodao je on.

LAVROV DOBRO ZNA KO RATUJE PROTIV RUSIJE: Ukrajinu su godinama spremali!

Prema rečima mađarskog premijera, ishod američkih predsedničkih izbora sledeće godine mogao bi takođe snažno uticati na opštu poziciju Zapada po tom pitanju.

Postoje dve mogućnosti… predsednički kandidati će ili podržati rat ili će objaviti kraj rata – rekao je on.

Mađarski premijer napominje da veruje da je američki predsednik prilično sposoban da “stavi tačku” na sukob. To, međutim, ne znači da Evropa treba samo da “čeka da vila prekine rat magičnim štapićem”, dodao je on.

Orban je kritikovao dosadašnji pristup bloka sukobu rekavši da je “181 milijarda evropskog novca” potrošena na podršku Kijevu, ali da “nismo ništa bliži miru”. Nejasno je da li je mislio na dolare ili evre.

Prema podacima iz izveštaja “Praćenje podrške za Ukrajinu” koje redovno objavljuje nemački Kil institut za svetsku ekonomiju, institucije i zemlje EU zajedno su obećale ukupno 131,9 milijardi evra (139,8 dolara) za Ukrajinu između januara 2022. i jula 2023, prenosi RT.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter