Izvor: Blic.rs/Tanjug
22.11.2022 u 10:02
0

Evropski parlament danas o nacrtu Rezolucije o proširenju EU, Srbiji upućen stari zahtev!

Evropski parlament će danas kasno popodne, na plenarnoj sednici koja će biti održana u Strazburu, glasati o nacrtu Rezolucije o proširenju, čiji je autor hrvatski socijalista, evropski poslanik Tonino Picula.

PORUKA VARHELJIJA U EVROPSKOM PARLAMENTU: Srbija važan politički partner, da se uskladi sa stavovima EU

Komitet za spoljnu politiku EP je 13. oktobra usvojio amandmane na ovaj Nacrt rezolucije o proširenju, a amandman o Srbiji traži da se naša zemlja usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije Rusiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukoliko sankcije ne budu uvedene, amandman poručuje da Srbija ne treba da napreduje na evropskom putu.

U amandmanu se kaže da treba “dati prioritet uskladjivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim s EU.

U amandmanu se precizira da treba pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i politikom EU prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.

Navodi se da EU treba da preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima.

Predlogom se šalje poruka zemljama članicama i kandidatima za članstvo da proširenje Unije nema alternativu, da Unija treba da reformiše svoje donošenje odluka o procesu proširenja i da pregovori za članstvo zemalja Zapadnog Balkana treba da budu završeni do kraja ove decenije.

Nacrt Rezolucije je bio podržan u Komitetu za spoljnu politiku Evropskog parlamenta sa 49 glasa „za“ od 62 prisutna poslanika na sednici Komiteta 13. oktobra u Briselu.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“

  Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter