Izvor: Kurir.rs
09.08.2023 u 17:19
1

FRANCUSKE SNAGE NAPALE NIGER? PODIGNUTA UZBUNA ŠIROM ZEMLJE – evo šta tvrdi vojna hunta

Pobunjenici u Nigeru tvrde da je francuska vojska navodno napala pripadnike nacionalne garde i narušila vazdušni prostor zemlje.

DA LI ĆE PLANUTI AFRIKA: Počinje li rat za Niger?

– Položaji Nacionalne garde Nigera našli su se u 6.30 sati na meti napada francuskih snaga – rekao je Amadu Abdraman iz Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine formiranog nakon puča koji međutim nije izneo nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Amdraman tvrdi i da su francuske snage „oslobodile zarobljene teroriste“ i poletele vojnim avionom iz Ndžamene čime su „namerno prekinule“ svaki kontakt sa kontrolom vazdušnog saobraćaja nakon ulaska u vazdušni prostor Nigera.

Rukovodstvo pobunjenika navodno je naredilo podizanje uzbune širom zemlje.

Mladi ljudi u glavnom gradu Nijameju stvaraju dobrovoljačke odrede za pomoć oružanim snagama zemlje u slučaju invazije grupe zemalja ECOVAS-a, rekao je za RIA Novosti potpredsednik Udruženja za preporod i reformu Umaru Sise Bulkasum.

CNN je dan ranije izvestio da su Oružane snage Nigera rasporedile pojačanje u prestonicu Nijamej kako bi se pripremile za moguću vojnu intervenciju.

Francuska radio stanici RFI navela je u utorak da bi intervenciju mogla da predvodi Nigerija uz podršku Segenala, Benina i Obale Slonovače, a da bi armija trebalo da broji 25.000 vojnika.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija.

Novi šef države postao je general Abduraman Tijani.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “FRANCUSKE SNAGE NAPALE NIGER? PODIGNUTA UZBUNA ŠIROM ZEMLJE – evo šta tvrdi vojna hunta”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter