Izvor: Alo.rs
14.06.2023 u 08:58
3

GLAVNI NAPAD TEK SLEDI: Američki general otkrio taktiku Kijeva

U ukrajinskoj kontraofanzivi, koja traje više od nedelju dana, izdvajaju se dve stvari, počinje analizu Den Saba, stručni analitičar Gardijana koji se trenutno nalazi u Dnjepru.

Ukrajina napreduje na nekoliko tačaka, uglavnom duž južnog fronta, ali i na istoku. A na nekim mestima njena vojska postiže sve veći uspeh, oslobađajući sela u blizini prve linije fronta.

Ukrajina je prošle nedelje napala zapadnu ivicu sektora Zaporožje, gde se linije fronta u jednom trenutku susreću sa rekom Dnjepar: južno od Orihiva nekih 30 kilometara istočno i, što je najvažnije, sa obe strane granice između Zaporoške i Donjecke oblasti.

Bio je to poslednji u nizu napada koji su zabeležili najviše uspeha, pri čemu su ukrajinske brigade snimile video snimke podizanja zastave u nizu sela južno od Velike Novosilke, Neskučne, Storoževa, Blahodatne i Makarivke.

SVE ŠTO RUSIJA UNIŠTA AMERIKA POPUNI: Sprema se nova isporuka naoružanja Ukrajini

Poslednji od njih još uvek može biti sporan, pošto ruski ratni blogeri izveštavaju o uspešnom kontranapadu. Taj napredak iznosi skoro šest kilometara za nedelju dana, što je mnogo veća brzina od one kojom su ruske snage napredovale tokom zimske ofanzive, ističe Sabag u svojoj analizi.

Test napadi

To su najverovatnije probni napadi za pronalaženje slabe tačke na ruskom frontu, smatra Sabbagh, ali ističe da bitka nije bila nimalo laka.

Takođe, Sabbagh se priseća izgubljenih tenkova Leopard 2 i četiri borbena vozila Bradlei koji su napušteni na Petak posle neuspešnih ukrajinskih napada. Ukrajina do sada nije poslala veliki broj tenkova na liniju fronta, tvrdi Ben Hodžis, bivši general američke vojske.

„Kada vidimo da se napadu pridružuju velike, oklopne formacije, onda mislim da ćemo znati da je glavni napad zaista počeo“, napisao je on na svom blogu u nedelju. To se, po njegovom mišljenju, odnosi na dve ili tri od devet zapadnih obučenih i opremljenih brigada usmerenih na uski front.

Za neke od tih devet već je prijavljeno da su u akciji, kao što je 47. brigada južno od Orihiva i 37. istočnije kod Novodonjecka, u Donjeckom sektoru južnog ratišta. Druge se uopšte nisu pojavile, uključujući 116., 117. i 118. brigadu, sve navedene u dokumentima Pentagona koji su procureli, što opet pokazuje da je ofanziva, koja će verovatno trajati do leta, još uvek u preliminarnoj fazi.

U međuvremenu, prošlonedeljne katastrofalne poplave nakon proboja brane Nova Kahovka verovatno su izbacile Rusiju iz ravnoteže, otežavajući Ukrajini da razmišlja o rizičnom pomorskom napadu preko proširene delte Dnjepra, čak i ako su neke ruske odbrane bile potopljene.

Osnovni problem Kijeva

Početni napori Ukrajine su još uvek daleko od ruskih odbrambenih linija podignutih u poslednjih nekoliko meseci i mapiranih pomoću satelitskih snimaka.

Leže 13 do 16 kilometara južno od mesta gde je Ukrajina do sada najviše napredovala – sela južno od Velike Novosilke. Kijev takođe mora da prevaziđe svoj osnovni problem nedostatka borbenih aviona, dok strpljivo čeka da im zapad konačno obezbedi F-16. Izveštaji sugerišu da je Rusija posebno koristila vazdušne snage u sektoru Orihiv.

Ako se kijevske snage približe proboju, Rusiji bi moglo biti vrlo lako da ga uguši. Igor Girkin, veteran ruskog ultranacionalizma, rekao je na svom Telegram kanalu da se nada da će Rusija usvojiti politiku „fleksibilne odbrane“ i donekle dozvoliti ukrajinskim snagama da napreduju dalje od svoje protivvazdušne odbrane, a zatim pokrenuti kontranapad i preokrenuti ukrajinsko napredovanje.

Ali je takođe upozorio da Ukrajina ima, prema njegovoj proceni, pet ili šest brigada u rezervi. O vojnim kampanjama ove veličine i značaja ne odlučuje se za nedelju dana, ističe Sabag. Ono što je izvesno jeste da je Ukrajina sa izvesnim samopouzdanjem preuzela inicijativu, napadajući iz više pravaca. Takođe, Ukrajina je postigla neke uspehe, verovatno tamo gde su Rusi najslabiji. Za sada je to dovoljno ohrabrujuće za Ukrajince, zaključuje svoju analizu za Gardijan Dan Sabag.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “GLAVNI NAPAD TEK SLEDI: Američki general otkrio taktiku Kijeva”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter