Izvor: Informer
15.07.2022 u 08:29
0

HAOS U SOBRANJU! Zapaljen francuski predlog, Ursula obećavala hitan početak pregovaračkog procesa

Dok je trajala sednica makedonskog parlamenta ispred zgrade Sobranja trajali su protesti protiv francuskog predloga. Prvi dan zasedanja Sobranja obeležili su protesti opozicije, zvuk vuvuzela i zvižduci koji su zaglušili govor premijera Dimitra Kovačevskog u parlamentu, prenosi Telma.mk.

Ursula fon der Lajen se obratila u Sobranju: „Evropa čeka da S. Makedonija učini još jedan korak ka Uniji!“

Ukupno deset osoba je privedeno, jer su tokom rasprave „tvrdim predmetima“ gađali zgradu parlamenta, u kojoj je predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen ubeđivala poslanike da podrže francuski dokument, obećavajući hitan početak pregovaračkog procesa na koji, prvo Makedonija, a zatim i Severna Makedonija čekaju godinama. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Ako odlučite da prihvatite revidirani francuski predlog, međuvladina konferencija biće održana u narednih nekoliko dana, a komisija će potom odmah početi sa skriningom, kao prvim korakom u pregovaračkom procesu – rekla je Ursula fon der Lajen. 

Fon der Lajen je razgovarala danas i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.  Ona je potvrdila je da će prva međuvladina konferencija biti održana uskoro, ako se prihvati predlog pregovaračkog okvira, da će početi konkretni pregovori i odmah početi proces skrininga, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Navedeno je i da će po otpočinjenju pristupnih pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku početi potpisivanje bilateralnih sporazuma između Severne Makedonije i Evropske unije, na makedonskom jeziku i na drugim zvaničnim jezicima EU.

Pendarovski je ponovo potvrdio stav da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti deblokadu evropskih integracija i otvaranje prve faze pristupnih pregovora, što će predstavljati pozitivan impuls za reformski proces i napredak Severne Makedonije. 

Pemijer Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je ovo istorijska sednica i da se odlučuje o temeljima Severne Makedonije.

Objasnio je da je odbio prvobitni predlog Evropske komisije, koji je, kaže, bio „set ideja“ ali ne zvaničan i formalni predlog, te stoga nije bio prihvatljiv građanima Severne Makedonije. 

– Rekao sam NE, jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga – dodao je. 

On je predložio poslanicima da prihvate revidirani predlog i „nastave dalje“, sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću. 

– Ovo radim ne zato što moram, ne zato što je lako, već zato što snažno verujem u ispravnost. Želimo da se borimo za sebe na pravi način. Budite sigurni u sebe i svoj identitet, bez kompromisa, uvek i u svakom trenutku, kao deo ujedinjene Evrope i deo mirnog i naprednog regiona – kazao je Kovačevski.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije. 

Opoziciona stranka VMRO DPMNE je ponovila da je reč o bugarizaciji Severne Makedonije, da nema garancija za nacionalni identitet i da neće podržati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava.

  *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter