Izvor: Tanjug
06.04.2022 u 12:12
0

Holandija ne dozvoljava izlazak 14 ruskih jahti iz zemlje

 Holandska vlada je saopštila danas da trenutno drži 14 jahti kojima ne dozvoljava da napuste zemlju zbog sankcija Rusiji, uključujući 12 koje su u fazi izgradnje.

Ministarstvo spoljnih poslova je to navelo u pismu upućenom parlamentu, ažurirajući podatke za poslanike o sprovođenju sankcija nakon kritika da Holandija zaostaje za drugim evropskim zemljama sa zaplenom ruskih jahti, prenosi Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Proizvodnja jahti je značajna industrija u Holandiji, a evidencija privredne komore te zemlje pokazuje da su veliki brodograditelji Hesen, Feadsdip, Damen Šipjards i Oušenko zajedno ostvarili prodaju od oko 1,5 milijardi evra (1,66 milijardi dolara) u 2020.

U današnjem pismu ministarstva se navodi da, iako nijedna „superjahta“ nije usidrena u holandskim teritorijalnim vodama, uključujući karipska ostrva poput St. Marten, 12 jahti u izgradnji za ruske vlasnike „u ovom trenutku ne mogu da budu isporučene zbog aktuelnih izvoznih mera“ i da je u toku istraga njihove vlasničke strukture.

Dva ruska člana nadzornog odbora kompanije Hesen Jahts podnela su u martu ostavke. Hesen je u vlasništvu firme Morsel sa Kipra, koja je investicioni instrument milijardera i predsednika Lukoila, Vagita Alekperova, koji nije na listama sankcionisanih pojedinaca.

Druge dve jahte koje se pominju u pismu, nalaze se u Holandiji na redovnom godišnjem remontu.

„Za jednu od ovih jahti se ispituje da li je povezana s osobom koja se nalazi na listi evropskih sankcija“, navodi se u saopštenju.

U dopisu je takođe dat ažuriran finansijski podatak, prema kojem je zamznuto 516 miliona evra ruske imovine i 155 miliona evra transakcija, što je neznatno više nego prošle nedelje.

Vlada procenjuje da se 27 milijardi evra ruske imovine nalazi na bilansima kompanija registrovanih u Holandiji, od čega oko 20 milijardi evra drže fiktivne kompanije, čije je fizičko prisustvo u zemlji malo.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter