Izvor: Kurir
19.11.2023 u 21:27
0

HUTI ODVELI KAPETANA IZ BUGARSKE U NEPOZNATOM PRAVCU: Detalji drame na Crvenom moru, neizvesna sudbina članova posade

Situacija je veoma neizvesna.

Huti iz pokreta Ansar Alah koji su oteli teretni brod u Crvenom moru nameravaju da postupaju sa članovima posade u skladu sa islamskim zakonima.

– Naše akcije ugrožavaju samo neprijateljske izraelske brodove i brodove povezane sa njim. Izrael je taj koji čini genocid nad našim najmilijima u Pojasu Gaze. Posada ima tretman u skladu sa islamskim principima i vrednostima. Ako nisu Izraelci onda će biti tretirani kao gosti – rekao je za RIA Novosti član Politbiroa pokreta Huzam al Asad.

Predstavnik oružanih snaga  Jahja Sarija rekao je prethodno za TV kanal Al Masira da strani državljani koji rade u Crvenom  ili plovilima u izraelskom vlasništvu.

Sarija je naglasio da će se vojne operacije protiv Tel Aviva izvoditi sve dok ne prestanu agresija na Pojas Gaze i zločini nad Palestincima. Portparol Huta je takođe odbacio optužbe da njihova akcija ugrožava slobodu pomorske plovidbe.

Arapski mediji, podsetimo, javili su u nedelju da su militanti pokreta Ansar Alah koji kontroliše severni Jemen zadržali komercijalni teretni brod „Galaksi Lider“ u Crvenom moru.

IDF je kasnije saopštio da zarobljeni brod nije izraelski i da među članovima njegove posade nema državljana Izraela.

Mediji prenose da je u pitanju britanski brod koji koristi jedna japanska kompanija. Navodi se i da na brodu ima 25 članova posade među kojima su državljani Bugarske, Ukrajine, Filipina i Meksika.

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su među otetim članovima posade dva Bugarai da je jedan od njih kapetan.

TAnker se navodno nalazi u luci Salif.

Huti su ranije saopštili da će napasti sve brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter