Izvor: Kurir.rs/Jerusalim post
13.10.2022 u 08:49
0

IZRAEL POMAŽE UKRAJINI: Obaveštajci dali osnovne podatke o iranskim dronovima vlastima u Kijevu! Poseban osvrt na dronove kamikaze!

Izraelski Jerusalim post objavio je veliki članak o tome da će Izrael pružiti Ukrajini osnovne obaveštajne podatke o iranskim bespilotnim letelicama, koje je Rusija kupila i koristi u napadu na Ukrajinu.

VAZDUŠNI RAT NA NEBU IZNAD VINICE: Mig-29 oborio raketom R-73 dron kamikazu Šehid-136, pa se srušio! (VIDEO)

Ovaj izraelski list poziva se na Njujrok Tajms, koji citira neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je ovom listu rekao da jedna privatna izraelska firma koja ima satelit je pružala podatke o položajima ruskih trupa i snimcima ruske vojske i koncentracije snaga kako bi ih uništili.

Rusija u napadu na Ukrajinu koristi nekoliko tipova iranskih dronova u kampanji u Ukrajini najmanje od avgusta, potvrdili su ukrajinski, američki i britanski zvaničnici u odvojenim obaveštajnim izveštajima.

Konkretno, Rusija koristi bespilotnu letelicu Šahed-136. Međutim, izraelski mediji navode da ovi dronovi imaju ograničen uspeh na ratištu.

„Ove bespilotne letelice su spore i lete na malim visinama, čineći usamljene letelice lakim za gađanje koristeći konvencionalnu protivvazdušnu odbranu“, saopštilo je u sredu Ministarstvo odbrane Velike Britanije, ali je napomenulo da „postoji realna mogućnost da je Rusija postigla određeni uspeh napadom sa nekoliko UAV u isto vreme“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Diplomatske tenzije su porasle između Ukrajine i Irana zbog isporuke bespilotnih letelica Rusiji, zbog čega je povučena akreditacija ambasadora u Kijevu i smanjena diplomatska misija.

Iranski i ruski zvaničnici negirali su rusku upotrebu iranskih bespilotnih letelica u Ukrajini. U govoru od 6. oktobra, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ismevao demanti, rekavši da „ljudi ih vide na nebu. Mi ih obaramo. Ali nam je rečeno da u Ukrajini navodno nema iranskih dronova. Pa, naći ćemo načine kako bi se osiguralo da ih zaista nema“.

Ukrajinska vojska je tvrdila da je oborila mnoge rakete Šahid-136 koje je lansirala Rusija. U baražu u ponedeljak, navodno je oboreno 60 odsto od 86 flota dronova.

Saveznici u NATO-u razgovarali su u sredu o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, nakon što je Rusija u ponedeljak lansirala veliko raketno i bespilotno bombardovanje ukrajinskih gradova.

U napadu je poginulo 19 ljudi, a ranjeno 100, a energetska infrastruktura širom zemlje je teško oštećena.

Nemačka je već počela da isporučuje Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM, od kojih je prvi stigao u utorak. Ambasador Ukrajine u Izraelu Jevgen Kornijčuk ranije je pozvao Izrael da proda Ukrajini Iron Dome, domaću efektivnu odbrambenu platformu od projektila kratkog dometa jevrejske države.

„Treba nam pomoć Izraela… Mislim da nam je potrebna vojno-tehnička podrška; potrebna nam je Gvozdena kupola,… koja će nam omogućiti da spasimo naše civilne žene i decu od granatiranja ruskih projektila na našoj teritoriji“, rekao je Kornijčuk u junu.

Međutim, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov se nije složio sa Kornijčukom o važnosti Gvozdene kupole za Ukrajinu.

„Bio sam u Izraelu i razgovarao sa njihovim proizvođačima i državnim preduzećima“, rekao je Reznikov u julu na samitu Forbsa.

„Gvozdena kupola je napravljena [za zaštitu] od sporih raketa na malim visinama i malog udara koje su u osnovi napravljene u garažama. Iron Dome ne štiti od krstarećih i balističkih projektila.”

Pored nepotvrđene obaveštajne pomoći, Izrael je Ukrajini pružao neborbenu pomoć. Izrael je 27. jula u Ukrajinu poslao 25.000 obroka. Ministarstvo odbrane je 14. jula poslalo 1.500 šlemova, 1.500 zaštitnih prsluka, stotine protivminskih odela, 1.000 gas maski i desetine sistema za filtriranje hazmata. U maju je Izrael poslao 2.000 šlemova i 500 zaštitnih jakni za hitne i civilne potrebe.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter