Izvor: Kurir.rs
21.04.2023 u 18:41
0

KINA NA KORAK DO MOĆNOG ORUŽJA KAKVO SVET NIJE VIDEO: Jače je od svega što je Rusija dosad koristila u Ukrajini

Kina smatra da je gospodarenje izvorom informacija ključna stvar u budućim ratovima.

Kina gradi sofisticirano kibernetičko oružje kojim bi mogla da „preuzima kontrolu“ nad neprijateljskim satelitima čineći ih beskorisnim za nadzor ili špijunažu!

To se prema nezvaničnim informacijama Fajnenšl tajmsa navodi u procurelim dokumentima američke obaveštajne službe.

Vašington procenjuje da je nastojanje Pekinga da razvije sposobnosti za „iskorišćavanje i otmicu“ neprijateljskih satelitaključni deo krajnjeg ciljakoji je uperen ka potpunoj kontroli informacija. Kina smatra da je gospodarenje izvorom informacija ključna stvar u budućim ratovima.

Dokument s oznakom CIA, koji se nedavno pojavio i o kome se ranije nije izveštavalo, samo je jedan od desetak dokumenatakoje je navodno podelio američki vojnik (21) u najznačajnijem curenju informacija iz američkog bezbednosnog aparata u više od deset godina.

Kibernetička sposobnost ove prirode daleko bi nadmašila sve što je Rusija rasporedila u Ukrajini gde su timovi za elektronsko ratovanje prvenstveno primenjivali pristup grube sile, prenosi Fajnenšel tajms.

Kineski ambiciozniji kibernetički napadi navodno imaju za cilj oponašanje signala koje neprijateljski sateliti primajuod svojih operatera. Na taj ih način mogu potpuno preuzeti ili izazvati njihov kvar tokom ključnih trenutaka u ratu.

SAD nikada nisu otkrile poseduju li slične kibernetičke sposobnosti.

U međuvremenu, Tajvan, koji je primio na znanje koliko su satelitske komunikacije nezamenjive u ukrajinskom ratu, nastoji da izgradi komunikacijsku infrastrukturu koja može preživeti napad Kine. U znaku toga koliko su satelitske komunikacije postale ključne u ratovanju, ruski sajber napad uspeo je da onesposobi hiljade ukrajinskih vojnih usmerivača Viasata u satima pre nego je pokrenuo invaziju 24. februara prošle godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter