Izvor: Tanjug
15.02.2023 u 20:10
0

Jens Stoltenberg smatra da NATO treba da ojača svoju podršku Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Gruziji!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je potrebno da Alijansa ojača svoju podršku Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Gruziji, kao i da je potrebno da zemlje članice ''više troše'' na odbranu.

On je ocenio da je sukob u Ukrajini postao “rat iscrpljivanja“.

Alijansa je saopštila da zemlje NATO-a povećavaju proizvodnju artiljerijske municije pošto Ukrajina troši granate mnogo brže nego što Zapad može da ih napravi, i obećala da će Kijevu isporučiti najmanje 48 tenkova Leopard 2.

“Stvari se dešavaju, ali moramo da nastavimo, i moramo da pojačamo proizvodnju vojne opreme još više, jer postoji velika potreba da se Ukrajini obezbedi municija. Ključno je da osposobimo Ukrajinu da povrati teritoriju i pokrene ofanzivu“, rekao je Stoltenberg nakon sastanka sa ministrima odbrane članica NATO-a u Briselu.

Stoltenberg putuje u Tursku sa jasnom porukom: Potrebno je da i Finska i Švedska što pre postanu članice NATO!

On je dodao da zemlje članice treba da se obavežu da će potrošiti najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, i da nove obaveze Alijanse prema Ukrajini uključuju teško naoružanje i vojnu obuku.

Stoltenberg je naveo da članice moraju da povećaju proizvodnju 155-milimetarske municije, kao i da Alijansa treba da koordinira unapređenja zaštite kritičnih podmorskih infrastruktura. On se u obrazloženju te odluke pozvao na sabotažu gasovoda Severni tok iz septembra prošle godine.

Komentarišući kandidaturu Finske i Švedske, on je rekao da je na Turskoj da odluči da li će ratifikovati obe ili jednu prijavu za članstvo u NATO-u, ali da je potrebno da i Finska i Švedska što pre postanu članice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter