Izvor: Happy BSC
23.11.2022 u 21:42
0

„Kada su Amerikanci napali Irak sve su uništavali ispred sebe, bez ikakvog obzira“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 273. dan rata u Ukrajini. Veliki deo Ukrajine je u mraku, pretresaju se ruske crkve u, kako navode, potrazi za špijunima, a najsavremeniji artiljerijski sistem koji poseduje Rusija – „Tornado“ približava se ukrajinskim vojnicima. 

 O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: prof. dr Milošem Labanom, stručnjakom za međunarodno pravo prof. dr Borisom Krivokapićem i novinarom Slobodanom Reljićem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Miloš Laban komentarisao je izjave Skota Ritera nekadašnjeg američkog obaveštajca u kojima je on otkrio kako bi on i Amerikanci ratovali u Ukrajini,  a između ostalog Riter je izjavio da bi u slučaju da treba da zauzme Harkov, sravnio sa zemljom stambene kvartove i nastavio dalje.

„Ja to vidim upravo kako je gospodin Riter to objasnio. Razlika se vidi naravno i u “Pustinjskoj oluji” kada su Amerikanci napali Irak, oni su tako i nastupali. Sve su uništavali ispred sebe bez ikakvog obzira. Niti su čuvali infrastrukturu, niti su čuvali svoje neprijatelje gledali su da završe posao što pre i sa što manje gubitaka. U ovom slučaju Rusi su svojom specijalnom vojnom operacijom želeli da postignu ciljeve ne tako što će uništavati sve pred sobom nego naprotiv, sačuvati pre svega svoje ljudstvo, stanovništvo pa i neprijateljsko ljudstvo i infrastrukturu jer su računali da će razum preovladati na drugoj strani i da se shvati da se ne može sa Rusijom postupati tako kao da je to neka banana država gde vi možete da radite šta hoćete, da pričate šta hoćete i da se ne obazirete na njihove nacionalne interese. Ja bih kratko podsetio na jednu formulaciju koju je i predsednik Putin rekao, a to je da se radi o „reunifikaciji teritorija“ koje su ostale van sastava Ruske Federacije administrativnim potezom, da kažemo, polupijanih komunističkih funkcionera koja je rešila 1991. da rasturi SSSR iz svojih nekih interesa i nisu se obazirali na tu anketu gde se više od 75 odsto građana SSSR opredelilo da ostanu u sastavu jedinstvene države. Znači administrativne granice između tih oblasti, koje ko zna ko je kad  povukao i to se u slučaju Ruske Federacije vidi, jer je istočni deo Ukrajine bio zapadni deo Rusije dok Lenjin nije to dao Ukrajini, kao što je i sa Krimom učinio Hruščov“, izjavio je Laban.

„Plašim se da neko ima te snove da uključi druge zemlje da ratuju protiv Rusije“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Prof. dr Boris Krivokapić, stručnjak za međunarodno pravo potvrdio je izjave Skota Ritera da Amerikanci kada ratuju ruše sve pred sobom.

Što se tiče onoga što je pričao Skot Riter, kako bi on, kako bi Amerikanci, tačno je. Amerikanci su u Iraku žive zakopali desetine hiljada iračkih vojnika koji su bili u rovovima. Bagerima su ih bukvalno zakopali žive na primer. Tako oni vode ratove. Ovo što Rusi rade, to je ustvari u skladu sa pravilima Međunarodnog ratnog prava, gde je jasno precizirano da se ne smeju napadati civili, da u slučaju da postoji sumnja da li je cilj civilni ili vojni objekat, da se smatra da je civilni, to je sve kodifikovano Ženevskim konvencijama i protokolima 1 i 2 uz njih“, zaključio je Krivokapić.

„Svi potezi ruske vojske su unapred osmišljeni i taktički, spremni su na sve i trenutnu situaciju koriste da oslabe ukrajisnke snage“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Slobodan Reljić istakao je da ruska strategija čuvanja neprijatelja i infrastrukture verovatno donosi razne gubitke i probleme, a da njihovo milosrđe sa druge strane ne izaziva nikakav osećaj.

„Ja nisam vojnik, ja to gledam ovako, ljudski, kako se te stvari kreću. Tu ima jedan problem Rusa, to jeste vi da štitite svoje stanovništvo, ali osnovna stvar je da su oni tu u sukobu sa SAD. To je do sada bilo kao da su oni u sukobu sa Ukrajinom, Ukrajina je imala pešadiju koja tu učestvuje i to, ali to je  sukob sa SAD. To što kaže Skot Riter to isto kaže i Pol Kreg Roberts. Problem je što vi ratujetre sa takvim ljudima, koji kao što je on opisao, oni će to da urade svaki put kada budu mogli, bez obzira kako se vi budete ponašali. To je sukob dve koncepcije. Pri tome Rusi imaju i taj problem što je to njihovo stanovništvo, u tim gradovima se govori ruski, vekovima ljudi žive, sastavni je deo države i sada vi ne možete da sprovodite te operacije, ali je tačno u tom nekom taktičkom smislu, i verovatno donosi razne  gubitke i probleme to što se vi ponašate tako obzirno, vi gubite taktiku. Sa druge strane, to što su ubijani ruski zarobljenici, sada je objavljeno je da je to neka 80. brigada koju u Lavovu obučavaju NATO oficiri. Oni su obučeni da ubijaju. Vi imate problem sa drugom stranom gde vaše milosrđe kod njih ne proizvodi nikakav osećaj. Ako se sećate rasprave oko toga šta će se dešavati sa nuklearnim oružjem, ona je počela tako što je  Njujork Tajms  objavio tekst u kome je tvrdio da je Putin pravoslavac i da on neće da koristi takve stvari kao što je atomsko oružje. A onda su oni iz toga napravili čitavu kampanju i sada se taj rizik od toga stalno povećava, sa njihovih procena od 5 odsto otišao je na 20 odsto mogućnosti da se to desi. To jeste sukob dve koncepcije, specifična je situacija Rusije. Jedno je da ratujete u Avganistanu, a drugo da ratujete u Ukrajini, ali očigledno neke stvari moraju da se pomire. Sada kada se prešlo na bombardovanje tim projektilima, oni imaju za jedan dan kao za šest meseci u „Pustinjskoj oluji“, to je već sličnije ovom Riterovom. Na nasilje ne možete da okrenete i drugi obraz da vas ošamare“, istakao je Reljić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter