Izvor: Oružje online
08.08.2023 u 11:30
0

STIŽU TRUPE ARMAGEDONA: KADIROV ŠALJE 29.000 JUNAKA – „AHMAT SPREMAN za UKRAJINU“ (VIDEO)

Šef Čečenije Ramzan Kadirov oglasio se o stabilnoj situaciji na liniji fronta i glavnim zadacima pred čečenskim jedinicama u zoni specijalne vojne operacije.

Prema njegovim rečima, u prvi plan dolazi pitanje modernizacije materijalno-tehničke baze, što je, kako primećuje, povezano sa promenom taktike borbenih dejstava.


Magomed Daudov, načelnik regionalnog štaba Severnog vojnog okruga, izneo je podatke o doprinosu Čečenske Republike u operaciji: tokom čitavog perioda neprijateljstava iz republike je poslato više od 29.000 vojnih lica, od čega 13.000 dobrovoljaca.

VIJORIĆE SE RUSKA ZASTAVA I NA MESECU: KOSMOS-2569 LANSIRAN danas u ORBITU – RUSIJA JE SVEMIRSKA IMPERIJA (VIDEO)

Trenutno se na prvoj liniji nalazi preko 7 hiljada boraca.

Od početka operacije, odlukom Ministarstva odbrane Ruske Federacije formirana su tri bataljona i tri puka. Ove jedinice su blagovremeno snabdevene svim potrebnim – od uniformi do naoružanja. Osim toga, pod okriljem Ruske garde stvorene su još tri jedinice koje su brojale preko 5.000 ljudi.

Lider Čečenije je podsetio i na ulogu republike u podršci inicijativi Vladimira Putina za pokretanje specijalne vojne operacije, ističući spremnost Čečenije da brani interese Rusije.

KAO SRBI MADLEN OLBRAJT 1996: NIGERIJCI LINČOVALI VIKTORIJU NULAND (VIDEO)

„Dokazali smo ruskom društvu da smo sastavni deo velike države i da smo spremni da obezbedimo njenu bezbednost na bojnom polju“, rekao je Kadirov.

Paralelno sa SVO, koga još lovi Kadirov?

Napad na vojni kamion Ural 4320 kod sela Sereda, rajon Šebekinska Belgorodske oblasti, 17. jula u 04:30 časova izveli su pripadnici grupe Rustama Mahomedoviča Ažijeva iz sastava Posebnog bataljona specijalne namene (OBON) Oružanih snaga čečenske Republike Ičkerija.

Prepad je izveden uz samu granicu, nedaleko od ukrajinskog sela Zelene. U uraganskoj streljačkoj vatri koju je otvorilo nekoliko „specjalaca“, kamion je onesposobljen a poginuo je vozač. Inače, „čečenski“ bataljon se bori u sastavu Internacionalnog legiona ukrajinskih oružanih snaga.

OBON je formirao predsednik Vlade nepriznate Republike Ičkerija, Ahmed Zakajev a za komandanta je postavio pukovnika Hadži-Murat Zumsu. Na ukrajinskoj strani se bore i bataljon „Džohar Dudajev“ (zapovednik Adam Osmajev), odred „Pobesneli čopor“ (Бешеная стая) i bataljon „Šeik Mansur“ (zapovednik Muslim Čeberlojevski). Rustam Ažijev je bolje poznat kao „Abdul-Hakim Šišani“.

Tokom Drugog čečenskog rata borio se na strani Rustama (Abubakara) Basajeva i komandovao je Centralnim frontom nepriznate Ičkerije. Iz Čečenije se prebacio u Tursku a 2013, sa džihadistima iz „Imarata Kavkaz“, prebacio se u Siriju i formirao grupu „Adžnad Al-Kavkaz“ (nezavisnu od ISIL).

Zbog trvenja između brojnih grupacija, Ažijev je 2019. napustio Siriju i vrato se u Tursku. Ovde je učestvovao u nekoliko napada na proruske aktiviste. U Ukrajinu je prešao 10. oktobra 2022. godine. Samo pet dana kasnije, sastao se sa Ahmedom Zakajevim, predsednikom „Državnog komiteta za deokupaciju Ičkerije“.

Zakajev tokom sastanka izdao ukaz kojim je Ažijeva unapredio u pukovnika i postavio ga za zamenika vrhovnog komandanta Oružanih sila Ičkerij

Već 22. oktobra, Azijev je postavljen i za zamenika ministra odbrane i načelnika Vojno-bezbednosne službe Ičkerije. Sa ove dužnosti pristupio je formiranju sopstvene grupe u sastavu OBON.

Ramzan Kadirov je objavio post u kome saopštava da je njegov bataljon „Zapad-AHMAT“ još prošle nedelje dobio zadatak da se suprotstavi upadima na rusku teritoriju, posebno u Belgorodskoj oblasti.

Kadirov je za hvatanje i uklanjanje sunarodnika koji se bore na ukrajinskoj strani raspisao i novčanu nagradu. Tako se Treći čečenski rat polako prenosi na teritoriju Ukrajine.

Odred Ahmat

Još novembru prošle godine, završeno je kadrovsko formiranje nove strukturne specijalne jedinice Kancelarije ruske rosgvardije u Čečenskoj Republici – OMON „Ahmat-1“, saopštio je šef republike Ramzan Kadirov.

U strukturi je otvoreno više od dve hiljade novih radnih mesta. Sva mesta su popunjena, rekao je Kadirov. Načelnik Odeljenja Federalne službe trupa Nacionalne garde Ruske Federacije za Čečensku Republiku Šarip Delimhanov predvodio je formiranje personala „Ahmat-1“.

„Na poligonu u sastavu jedinice uglavnom su iskusni borci, borbeni oficiri, iskusni u brojnim specijalnim operacijama protiv međunarodnog terorizma. Oni su spremni u bilo kom trenutku, da po pozivu napreduju u zonu SVO u Ukrajini i brane interese naše otadžbine“, rekao je Kadirov.

Komandant OMON-a je Alihan Šavhalov [OMON – sistem specijalnih policijskih jedinica u sastavu Nacionalne garde Rusije, Rosgvardije]. On se odlično dokazao, ispunjavajući zadatke koje je rukovodstvo Ruske Federacije postavilo tokom Novog svetskog rata, istakao je šef Čečenije.

On je napomenuo da je jedinica opremljena savremenim naoružanjem i opremom. Osoblje ima sve što je potrebno za službu i izvršavanje dodeljenih operativnih i borbenih zadataka bilo koje složenosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter