Izvor: informer
17.02.2024 u 18:14
0

KINA JE BESNA NA ZAPAD: „Napravićete istorijsku grešku“- ne želite Kinu za neprijatelja

Kada Kina i SAD rade zajedno, mogu se postići velike stvari za obe zemlje i za ceo svet, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, upozoravajući one koji žele da se odvoje od Kine da će počiniti „istorijsku grešku”.

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Vang je poručio zapadnim državnicima, diplomatama i vojnim stručnjacima da će Kina braniti svoje legitimne interese i prava, ali i delovati sa osećajem odgovornosti za istoriju, svoj narod i ceo svet.

Želimo da radimo na poboljšanju bilateralnih odnosa sa SAD zasnovanih na međusobnom poštovanju, mirnom suživotu i saradnji – rekao je Vang.

 

 

Govoreći o odnosima sa Evropom, on je rekao da je „imperativ“ da se obe strane oslobode geopolitičkih i ideoloških distrakcija.

Što se tiče Rusije, on je rekao da je to najveći kopneni sused Kine sa kojim odnosi stabilno rastu na principima nekonflikta i neagresije na treće strane. „Ona služi stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i svetu“, rekao je Vang.

On je ponovio da je Tajvan neodvojivi deo kineske teritorije i da su „tajvanski poslovi unutrašnje stvari Kine”. „Da bi se održao mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, mora se poštovati princip jedne Kine i odbaciti nezavisnost Tajvana“, naglasio je šef kineske diplomatije.

Nudeći bliže odnose, on je takođe upozorio Zapad da bi bilo pogrešno da se odvoji od Kine u ime navodnog smanjenja zavisnosti od te ekonomske sile.

– Svako ko pokuša da desinizuje u ime smanjenja rizika, počiniće istorijsku grešku. Svet je veliki okean koji se ne može podeliti na izolovana jezera – rekao je on.

– Kao putnici na istom brodu, moramo da učinimo svet predvidljivijim, a budućnost svetlijom –  zaključio je kineski ministar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter