Izvor: Oružje online
29.08.2023 u 17:36
0

KINEZI USPEŠNO TESTIRALI ZVANIČNO NAJMOĆNIJE ORUŽJE NA SVETU: GAUSOV TOP – ISPALJUJE PROJEKTIL BRZINOM do 700 KILOMETARA NA ČAS za 0,05 SEKUNDI! (VIDEO)

Pažnju čitave svetske zajednice privukla je Kina nakon uspešnog testiranja najmoćnijeg Gausovog topa na svetu. Ova tehnološka novina spada u kategoriju magnetnih akceleratora i koristi elektromagnetni pogon za izbacivanje projektila sa neverovatnom brzinom i preciznošću.

Prema zvaničnim podacima kineskih naučnika, top je sposoban da ubrza projektil od 124 kg do brzine od 700 km/h za manje od 0,05 sekundi

Ovo je nikada ranije viđeno dostignué koje otvara nove perspektive u vojnoj tehnologiji i može potpuno promeniti prirodu ratovanja.

(UDARNO) JEVGENIJ PRIGOŽIN SAHRANJEN U TAJNOSTI: DOLAZI PUTIN? NIJE NJEGOVO TELO? – EKSKLUZIVNI SNIMCI (FOTO/VIDEO)

Tajne ove tehnologije ostaju tajne, ali čak i ovi početni rezultati navode da se zapitamo o potencijalu ovog oružja. Projektili koji se kreću tako zapanjujućom brzinom obećavaju da će biti smrtonosni i efikasni u rukama strelca.

Stručnjaci kažu da ova brzina omogućava da sa ogromnim stepenom preciznosti pogađate ciljeve na udaljenosti od nekoliko kilometara.


Ako to još ne zvuči impresivno, treba napomenuti da kineski istraživački tim već radi na razvoju još moćnije varijante ovog topa.

Sledeći model, prema rečima konstruktora, biće sposoban da ispaljuje projektil brzinom do 3.600 km/h. Očekuje se da će domet takvog projektila premašiti 100 kilometara, što je rekord za bilo koju vrstu artiljerijskog oruđa.

Iako to zvuči impresivno, da ponovimo, obična artiljerijska granata ima tendenciju da putuje brzinom od oko 1.000 metara u sekundi.

STIŽU PRVI SNIMCI NEVREMENA U SRBIJI: Ulice se zabelele od grada

Projektil u pištolju sa zavojnicama ostaje centriran u EM zavojnici tokom lansiranja, sprečavajući kontakt sa zidom cevi i omogućavajući brzo, ponovljeno ispaljivanje bez habanja komponenti. Iz nekoliko razloga, puške sa zavojnicama imaju potencijal da revolucionišu ratovanje omogućavajući brže, preciznije i razorne napade na neprijateljske ciljeve. Pored toga, mogli bi da se koriste za lansiranje projektila ili slanje satelita u svemir.

Tehnologija u principu nije nova, Sjedinje Države su napravile uređaj za ispitivanje municije sa elektromagnetnim zavojnicama kalibra 120 mm u Sandia National Laboratories, koji može ispaliti projektil težak 18 kg.

Kineski tim, predvođen profesorom Guan Ksiaocun sa Mornaričkog univerziteta inženjeringa, ističe prednosti topova na zavojnicu, kao što su veće brzine lansiranja, niži troškovi lansiranja i kraće vreme pripreme u poređenju sa tradicionalnom artiljerijom.

„HAG JE INSTITUCIJA UNIŠTENJA I RASTURANJA SRPSKOG NARODA, JA JE NE PRIZNAJEM“: Kako je MILOŠEVIĆ odgovorio ZAPADU pre IZRUČENJA! (VIDEO)

Topovi sa zavojnicama (vrsta Gausovog topa) ispaljuju projektile velikom brzinom tako što ih ubrzavaju koristeći elektromagnetnu, a ne hemijsku energiju (kao kod konvencionalnog vatrenog oružja).

Ovi podaci su nesumnjivo privukli pažnju svetskih stručnjaka iz oblasti odbrane i bezbednosti. Ako su ranije glavni parametri za procenu oružja bili njegova snaga i domet paljbe, sada se u jednačinu uvodi još jedna varijabla – brzina.

Kako Gausov top radi?

Ovo je posebno važno u uslovima savremenog ratovanja, gde je svaka sekunda važna, a ishod neprijateljstava može zavisiti od brzine reakcije i tačnosti gađanja.

Vredi napomenuti da uspeh u razvoju ovog oružja nije slučajan. Kina već dugi niz godina ulaže u istraživanje i razvoj novih tehnologija. Gausov top će verovatno biti samo jedan od mnogih primera brzog tehnološkog rasta ove zemlje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter