Izvor: Tanjug
08.12.2022 u 11:25
0

KREMLJ JE POGAZIO SVE ŠTO JE SVETSKA ZAJEDNICA IZGRADILA: MekAlister želi da vidi Putina pred međunarodnim sudom u Hagu

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid MekAlister smatra da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu mora suditi pred Međunarodnim sudom u Hagu.

MekAlister je, u intervjuu za bečki dnevnik „Standard“, kazao da je agresija Rusije ne samo rat protiv Ukrajine, već brutalni napad na celokupnu evropsku mirovnu i bezbednosnu arhitekturu.

Kremlj je, prema njegovim rečima, pogazio sve što je svetska zajednica izgradila, a to su principi državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zabrana nasilja, neintervenisanje u unutrašnja pitanja suverene države, kao i pravo na nacionalno samoopredeljenje.

MekAlister je ocenio da je rat u Ukrajini najveći bezbednosno-politički izazov od 1945.godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da raste rizik od nuklearnog rata, ali da Moskva drži konce u svojim rukama

EU je na to reagovala masivnom podrškom opravdanoj odbrani Ukrajine, kao i maksimalnim pritiskom na Rusiju, bez da postane strana u ratu, dodao je on.

MekAlister ističe da su sankcije reakcija na ilegalni i neprovocirani rat, te da su usaglašene sa međunarodnim partnerima.

– Smatram sankcije potpuno opravdanim i one moraju biti u potpunosti primenjene. Istovremeno samo sankcionisanje Rusije dugoročno neće biti dovoljno za održivu odbranu evropskih vrendosti i društvenog modela slobode i demokratije – naglasio je on.

Istakao je da je razlika između raketa i sankcija, što rakete u sekundi deluju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Sankcije ne deluju odmah, već u dužem vremenskom preiodu. Potrebno je strpljenje i zbog toga se Kremlj svojom propagandom nada da nećemo biti strpljivi – objasnio je on.

MekAlister je ukazao da sankcije već deluju i da se očekuje da će BDP Rusije ove godine biti manji za oko 5,5 odsto, da raste stopa inflacije na između 15 do 20 odsto i dodaje da se ruski finansijski sektor bori za preživljavanje.

Kazao je da je EU do sada uz najveće jedinstvo usvojila osam paketa sankcija.

Istovremeno, ukazuje, NATO je ponovo u punoj snazi.

– Pre tri godine je francuski predsednik u jednom intervjuu ocenio da je NATO klinički mrtav, a sada se NATO vratio punom snagom i dinamikom. To je postigao diktator u Kremlju – rekao je MekAlister.

Ocenio je da je u toku bezbednosno-politička prekretnica, podsećajući da će NATO pristupiti Švedska i Finska, da se Danska priključuje zajedničkoj bebednosnoj i odbrambenoj politici EU i da je Nemačka najavila da će značajno više para uložiti u odbranu.

U vezi odluke Evropskog parlamenta da proglasi Rusiju državnim sponzorom terorizma, MekAlister je kazao da nijedna reč ne opisuje bolje delovanje Rusije nego terorizam.

– Time smo želeli da pripremimo teren kako bi Putin i njegovi podržavaoci bili dalje međunarodno izolovani i privedeni pred lice pravde pred jedan tribunal. Na kraju Putinu mesto mora biti pred međunarodnim sudom u Hagu. On će jednog dana morati da odgovara za zločine i dobiti pravednu kaznu – podvukao je on.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter