Izvor: RT
31.07.2023 u 22:34
2

JOŠ JEDNA RAMPA IZ BUDIMPEŠTE: MAĐARSKA nije odobrila ULAZAK ŠVEDSKE U NATO

Poslanici vladajuće stranke "FIDES – Mađarska građanska unija" i njihovi partneri bojkotovali su zasedanje, zbog čega nije bilo kvoruma

Mađarski parlament na vanrednoj sednici, sazvanoj na inicijativu opozicije, nije glasao o prijemu Švedske u NATO. Poslanici vladajuće stranke „FIDES – Mađarska građanska unija“ i njihovi partneri bojkotovali su zasedanje, zbog čega nije bilo kvoruma, prenosi TASS.

Kako se navodi, za usvajanje dnevnog reda, u koji su poslanici opozicije predložili da se uvrsti pitanje ulaska Švedske u Severnoatlantski savez, nije bilo dovoljno glasova. Sastanak, prenošen na sajtu parlamenta, sveden je na razmenu mišljenja predstavnika opozicionih partija o nizu pitanja unutrašnje i spoljne politike.

ŠVEDSKA ZVER ULOVLJENA: CV-90 POGODILA RAKETNA VATRA – ODVUČEN na ANALIZE (VIDEO)

Mađarski parlament završio je prolećno zasedanje 7. jula, međutim, predsednik Laslo Kever bio je prinuđen da sazove vanrednu sednicu jer se 49 opozicionih poslanika javilo sa takvom inicijativom.

Za ovo je po zakonu bilo dovoljno 40 poslanika. Istovremeno, FIDES, koji zajedno sa demohrišćanima ima 135 od 199 mesta, saopštio je da namerava da razmatra ulazak Švedske u NATO tek na jesen.

Mađarski parlament će nastaviti sa radom u septembru.

RUSKA INOVATIVNOST JE NEVEROVATNA: „KORNET“ na DŽIPU UNIŠTAVA UKRAJINSKU OSMATRAČNICU (VIDEO)

Podsetimo, Mađarska je i dalje jedina zemlja, zajedno sa Turskom, koja nije ratifikovala dokumente o pristupanju Švedske Alijansi. Budimpešta je prethodno izrazila nezadovoljstvo zbog neprijateljskih izjava švedskih političara i na ovu temu razgovarala sa Stokholmom. 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je ranije da se Budimpešta stalno konsultuje sa Turskom po pitanju ratifikacije članstva Švedske u NATO-u i da neće usporavati pridruživanje te zemlje Alijansi ukoliko bude napretka u pregovorima između Ankare i Stokholma.

Mađarska bi na jesen mogla da ratifikuje kandidaturu Švedske za članstvo u NATO
SEKRETAR SAVETA BEZBEDNOSTI RUSIJE: Kijev uzima organe ranjenih ukrajinskih vojnika

Mađarska je više puta izjavljivala da ne namerava da spreči prijem Švedske u NATO i da „neće biti poslednja koja neće ratifikovati takav sporazum“.

Vlada je prošlog leta podnela na ratifikaciju u parlamentu dokumente o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Mađarski poslanici su 27. marta odobrili pristupanje Finske alijansi, ali su odložili razmatranje pitanja Švedske.

Finska i Švedska su podnele prijave 18. maja 2022. godine, uz ocenu njenih političara da su ih događaji u Ukrajini podstakli na ovaj korak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “JOŠ JEDNA RAMPA IZ BUDIMPEŠTE: MAĐARSKA nije odobrila ULAZAK ŠVEDSKE U NATO”

  1. Nesmiju se oni odupret Amerima, kada USA zapreti sankcijama Turska sve ratifikuje, USA JE Shef od Turske, Madjarska malo moze da se zeza! Turska mora slusat USA zbog Grcke i Kipra taj problem nema Madjarska,,

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter