Izvor: BSC happy portal
17.05.2023 u 12:25
0

MOLDAVIJA PRED GRAĐANSKIM RATOM: Sudar Zapada i Rusije

Skupština u proruskom regionu Moldavije u utorak je podržala izbor lokalnog lidera koji namerava da poboljša odnose sa Moskvom, što je dovelo do sukoba sa proevropskom vladom te zemlje.

Moldavija, mala, siromašna država koja se graniči sa Ukrajinom i Rumunijom, osudila je rusku specijanu vojnu opreaciju i optužila Moskvu da pokušava da destabilizuje administraciju predsednice Maje Sandu. Južni moldavski region Gagauzija izabrao je novog „baškana“, ili lidera, prošlog vikenda u trci u kojoj su učestvovali samo proruski kandidati. Skupština je podržala taj rezultat. Ali premijer Moldavije i drugi zvaničnici nagovestili su da će centralne vlasti pokušati da ponište rezultate na osnovu široko rasprostranjenih nepravilnosti. Premijer Dorin Recean rekao je da su rezultati izbora neizvesni.

 – Policija i tužioci su javno objavili nepravilnosti uočene tokom glasanja – rekao je on za moldavsku Pro TV. Jevgenija Gutul, novi baškan, želi „dalje prijateljstvo“ sa Moskvom. Ona predstavlja stranku Sor, koja je mesecima organizovala proteste tražeći Sanduovu ostavku.

VAZDUŠNA ZASEDA: KINŽAL ipak uništio PATRIOT

Više od 30 godina nezavisnosti, Moldavija je morala da živi sa proruskom separatističkom državom Pridnjestrovlja na istoku i stalnim nezadovoljstvom u Gagauziji, u kojoj dominiraju etnički Turci koji se pridržavaju Ruske pravoslavne crkve i dugo podržavaju proruske stranke. Dok je skupština Gagauzije jednoglasno odobrila ishod izbora, stotine demonstranata okupilo se ispred zgrade uzvikujući „Dole diktatura, dole Maia Sandu!“ Očekuje se da će Ustavni sud Moldavije u sredu doneti odluku o zabrani stranke Sor. Njenom vođi, poslovnom magnatu Ilanu Soru, prošlog meseca je povećana kazna u odsustvu na 15 godina zatvora u vezi sa krađom milijarde dolara iz moldavskih banaka u periodu 2014-2015, što je ekvivalent jednoj osmini nacionalne godišnje proizvodnje. Sor živi u Izraelu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter