Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
05.07.2023 u 15:39
0

Mi -26 DOBIJA NOVI MOTOR: Najveći i najsnažniji vojni helikopter na svetu

Kako prenosi TASS, pozivajući se na izjavu generalnog direktora Ujedinjene mašinograditeljske korporacije (UEC) Vadima Badeha, najveći helikopter na planeti, Mi-26 će dobiti novi i snažniji motor PD-8V.

SRUŠIO SE RUSKI BORBENI AVION: Traga se za posadom

Prema rečima Vadima Badeha, vodeći proizvođač UEC-Kuznjecov formirao je projektni tim koji je započeo rad na najvećem domaćem teškom helikopterskom motoru PD-8V, kreiranom na osnovu postojećeg gasnog generatora avionskog motora PD-8.

On je takođe rekao da će novi motor PD-8V za Mi-26 biti 15% snažniji, dobiće digitalni sistem upravljanja i imaće efikasniju potrošnju goriva.

Mi-26 u Ukrajini

Rusija je koristila helikoptere Mi-26 u Ukrajini od 2014. Tokom aneksije Krima, Rusija je koristila Mi-26 za prevoz trupa i opreme. Helikopteri su korišćeni i za evakuaciju ruskih državljana iz Ukrajine.

Pored toga, bilo je izveštaja o korišćenju helikoptera Mi-26 u istočnoj Ukrajini, sada DNR i LNR. Ovi helikopteri su korišćeni za transport trupa, opreme i zaliha u i iz zone sukoba.

Jedinstvene karakteristike Mi-26

Jedna od ključnih karakteristika Mi-26 je njegova nosivost. Može da nosi do 20 tona tereta unutra ili spolja, što je više od bilo kog drugog helikoptera na svetu. To ga čini idealnim za transport teške vojne opreme, kao što su tenkovi, artiljerija i druga vozila.

Mi-26 je takođe sposoban da radi u širokom spektru vremenskih uslova, uključujući ekstremne niske i visoke temperature, velike nadmorske visine i jake vetrove. To ga čini pogodnim za vojne operacije u teškim okruženjima, kao što su Arktik ili visokoplaninski regioni.

Još jedna jedinstvena karakteristika Mi-26 je njegova sposobnost da transportuje trupe i opremu u jednom letu. Može da nosi do 90 vojnika ili 60 nosila, zajedno sa njihovom opremom, što ga čini efikasnom i efikasnom transportnom opcijom za vojne operacije.

Mi-26 je takođe opremljen naprednom avionikom i navigacionim sistemima, koji mu omogućavaju rad u uslovima slabe vidljivosti, noću ili u magli. To ga čini pogodnim za misije potrage i spasavanja, kao i druge vojne operacije koje zahtevaju precizno letenje.

Mi-26 padovi

Tokom godina bilo je nekoliko padova Mi-26. Jedna od najznačajnijih nesreća dogodila se 19. avgusta 2002. godine, kada se Mi-26 srušio u Čečeniji, pri čemu je poginulo 127 ljudi. Utvrđeno je da je uzrok nesreće raketni napad čečenskih pobunjenika.

Još jedna značajna nesreća dogodila se 7. decembra 2010. godine, kada se Mi-26 srušio u Avganistanu, pri čemu je poginulo 38 ljudi, uključujući 30 američkih vojnika i 8 Avganistanaca. Utvrđeno je da je uzrok nesreće tehnički kvar.

Pored ovih velikih nesreća, bilo je još nekoliko incidenata u kojima su učestvovali helikopteri Mi-26. Na primer, 2016. godine, Mi-26 se srušio u dalekoistočnom regionu Rusije. Tom prilikom je nastradalo 22 ljudi. Uzrok pada pripisan je grešci pilota.

Uprkos ovim padovima, Mi-26 ostaje ključni deo helikopterske flote ruske vojske. Njegova sposobnost da transportuje teški teret i osoblje čini ga osnovnim sredstvom za vojne operacije.

Mi-26, legenda vazduhoplovstva

Mi-26 je ruski teški transportni helikopter, poznat kao najveći i najmoćniji na svetu. Ovaj helikopter je dizajniran da izvodi različite vrste transportnih misija, uključujući prevoz tereta, opreme, vojnih vozila i ljudstva. Evo nekoliko ključnih detalja o Mi-26 helikopteru:

  1. Veličina i kapacitet: Mi-26 je impresivnih dimenzija. Dugačak je oko 40 metara, visok oko 8 metara i ima raspon krila od oko 32 metra. Može prevoziti do 20 tona tereta u kabini ili na vanjskim nosačima. Takođe može prevoziti do 82 putnika ili nositi specijalizovanu opremu, kao što su helikopterske dizalice.
  2. Snaga i pogon: Mi-26 je pokretan s dva turboosovinska motora Lotarev D-136 svaki sa snagom od oko 11.400 konjskih snaga. Ovi snažni motori omogućavaju helikopteru da postigne brzinu od oko 295 km/h i ima domet od oko 800 kilometara.
  3. Višenamenska upotreba: Mi-26 se koristi u različitim sferama, uključujući vojne, civilne i humanitarne misije. U vojnoj upotrebi, helikopter se koristi za transport teškog oružja, vojnih vozila i trupa. U civilnoj upotrebi, koristi se za prevoz tereta u teškim uslovima ili za hitne situacije, kao što su gašenje požara ili spasilačke misije.
  4. Tehničke karakteristike: Mi-26 ima veliku nosivost i stabilnost. Opremljen je autopilotom, sistemom protivpožarne zaštite i uređajem za zaštitu od raketa. Takođe ima naprednu avioniku i navigacijske sisteme za sigurno upravljanje letom.
  5. Operativna istorija: Mi-26 se koristi širom sveta, kako u Rusiji, tako i u drugim zemljama. Bio je prisutan u raznim vojnim konfliktima i humanitarnim operacijama širom sveta. Takođe je korišćen za izgradnju infrastrukture, postavljanje teških objekata i spasilačke misije u vanrednim situacijama.

Mi-26 helikopter se smatra ikonom vazduhoplovne industrije zbog svoje impresivne nosivosti i snage.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter