Izvor: BSC HAPPY/RT BALKAN
24.07.2023 u 14:49
0

NESTAŠICA MUNICIJE, NEMAČKA SE NAORUŽAVA: 20 milijardi do 2031. godine

Berlin je mesecima nakon početka sukoba u Ukrajini pokušavao da sakrije tačan broj raspoloživih artiljerijskih granata, ali je nedavno izašlo na videlo koliko je situacija zapravo dramatična

Nemačka će do 2030. uložiti više od 20 milijardi evra u municiju, izjavio je ministar odbrane ove države Boris Pistorijus.

Oružane snage Nemačke suočavaju se sa nestašicom municije, a takva situacija postala je sasvim normalna za zvaničnike. Vojska trenutno ima zadovoljavajući broj samohodnih „pancer“ haubica, od kojih je 14 ove godine već predato Ukrajini. Međutim, municije za ovaj sistem je toliko malo da je vojnicima retko dozvoljeno da treniraju sa pravim granatama. Pistorijus je naglasio da su „najsavremeniji sistemi naoružanja beskorisni bez municije“ i da je, zbog toga, održiva nabavka projektila glavni prioritet za ministarstvo i čelnike nemačke industrije naoružanja.

Velika praznina u skladištima municije dugo nije zabrinjavala nadležne u nemačkom Ministarstvu odbrane. Nakon ponovnog ujedinjenja, još jedan kopneni sukob u srednjoj Evropi bio je praktično isključen. Političari su na trupama štedeli koliko god su mogli, u sklopu „dividende mira“. Međutim, od početka sukoba u Ukrajini, nemarnost je izazvala veliki problem. Nemačka vlada bi, da je bila pažljivija, Kijevu mogla da ponudi znatno veće količine municije koju hitno traži.

Berlin je mesecima nakon početka sukoba u Ukrajini pokušavao da sakrije tačan broj raspoloživih artiljerijskih granata, ali je nedavno izašlo na videlo koliko je situacija zapravo dramatična. Pre nekoliko nedelja Ministarstvo finansija je u poverljivom dopisu Bundestagu saopštilo da trupe trenutno imaju samo oko 20.000 projektila od 155 milimetara. Prema odredbama NATO-a Bundesver bi trebalo da ima municije koliko je potrebno za 30 dana intenzivnih borbi – najmanje 230.000.

NATO bi ovo pravilo trebalo da ukine do 2031. godine, ali su zvaničnici Alijanse ipak bili izuzetno neprijatno iznenađeni kada su saznali koliko su nemačke zalihe šuplje. U junu, gotovo 16 meseci nakon početka sukoba, Bundestag je odobrio nekoliko okvirnih ugovora vrednih više milijardi dolara za artiljerijsku i tenkovsku municiju za nemačke i ukrajinske oružane snage.

NEMAČKA IMA NOVOG MINISTRA ODBRANE: Boris Pistorijus položio zakletvu

Za ovu i sledeću godinu najavljeni su prvi paketi od po 20.000 metaka, a Pistorijus tvrdi da tu neće stati, već da će biti realizovani i drugi projekti. Međutim, dug je put do zaliha od 230.000 metaka, što je problem, posebno za ukrajinske vojnike.

Izvršni direktor kompanije za proizvodnju oružja „Rajnmetal“ navodi da je Ukrajincima potrebno oko milion jedinica projektila, i da Nemačka to trenutno ne može da obezbedi. On kaže da će iduće godine godišnja proizvodnja biti povećana na 600.000 jedinica, i da bi tada municije trebalo da bude više nego što se potroši u Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter