Izvor: Tanjug
07.07.2022 u 17:37
0

NOVI TALAS KORONE PRETI EVROPI Agencija za lekove najavljuje distribuciju vakcina prilagođenih novim sojevima tokom jeseni!

Evropska agencija za lekove (EMA) navodi da je širom Evrope primetan novi talas kovid19 infekcija i dodaje da se radi sa više faramaceutskih kompanija koje razvijaju vakcine prilagođene novim sojevima i podvrstama sa ciljem da se u njihovu distribuciju krene tokom jeseni.

Na redovnoj konferenciji za medije, u EMA objašnajvaju da su trenutno u Evropi dominantni uzročnici infekcije kovid19 podvrste soja Omikron, B4 i BA5, za koje se očekuje da će do kraja jula zameniti sve druge varijante kovida19 u Evropi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dokrtor Marko Kavaleri, ispred EMA, naglašava da nema podataka o tome da je infekcija izazvana ovim sojevima teža u odnosu na ranije sojeve, ali da su B4 i BA5 ”lako prenosivi” što dovodi do ”povećanja transmisije” koja izaziva ”ozbiljnu zarazu” kada je reč o starijim osobama.

”Do sada odobrene kovid19 vakcine nastavljaju da pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti, a imajući u vidu visok stepen vakcinisanih u EU, u mnogo boljoj smo situaciji nego sto smo bili u ranijim talasima infekcije”, kaže Kavaleri.

U EMA ukazuju da primarna vakcinacija i prvi buster ostaju prioriteti, a preporuka najviših EU zdravstvenih institucija je da bi osobe strarije od 80 godina trebalo da prime drugi buster, a u trenutnim uslovim povećane infekcije, i oni između 60 i 80 godina kao i osobe ranjivog zdravlja bilo kog godišta.

Doktor Kavaleri dodaje da je EMA u kontaktu sa faramaceutskim kompanijma koje rade na razvoju novih vakicna prilagođenih Omikron sojevima sa ciljem da se od jeseni krene u njihovu distribuciju.

”Radimo trenutno na mogućem odobravanju prilagođenih vakcina u septembru”, kaze Kavaleri.

On napominje da bi nove, prilagođene vakcine, inicijalno trebalo da se koriste kao buster doze.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter