Izvor: tanjug
16.07.2022 u 08:49
0

OGLASILA SE BELA KUĆA: Rusi posetili Iran dva puta zbog nabavke dronova!

Bela kuća je saopštila danas da su ruski zvaničnici poslednjih nedelja posetili aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta, kako bi se uverili u sposobnosti dronova koje žele da nabave za potrebe rata koji Moskva vodi u Ukrajini, prenosi AP.

MOSKVA ZABRINUTA ZBOG BAJDENOVE POSETE SAUDIJSKOJ ARABIJI: Nadamo se da ta poseta neće biti iskorišćena da se preduzmu antiruski koraci

Iran je predstavio dronove za ruske zvaničnike na aerodromu Kašan 8. juna i 15. jula, saopštila je Bela kuća.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Administracija SAD je takođe objavila satelitske snimke dronova Šahid-191 i Šahid-129 koji su prikazani i tokom leta na aerodromu, dok je na zemlji bio transportni avion ruske delegacije.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u saopštenju precizirao da američka administracija ima „informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji obezbedi nekoliko stotina bespilotnih letelica“.

– Procenjujemo da je zvanična ruska delegacija nedavno prisustvovala pokaznoj vežbi iranskih bespilotnih letelica sposobnih da izvode napade. Objavljujemo ove fotografije snimljene u junu, na kojima su prikazane iranske bespilotne letelice, koje je delegacija ruske vlade posmatrala tog dana – dodao je Salivan u saopštenju.

Salivan je rekao i da ovo ukazuje na stalni interes Rusije za nabavku iranskih bespilotnih letelica sposobnih za napad i da američki zvaničnici veruju da je poseta u junu bila prva takve vrste, u kojoj je ruska delegacija posetila ovaj aerodrom radi prikaza dronova.

Administracija SAD je objavila te obaveštajne podatke, u trenutku kada se američki predsednik Džozef Bajden sastaje sa šefovima država šest arapskih zemalja Zaliva, kao i liderima Egipta, Jordana i Iraka na regionalnom samitu, navodi AP.

Očekuje se, prema saopštenju Bele kuće, da kada bude razgovarao sa Savetom za saradnju u Zalivu i njegovim arapskim saveznicima, američki predsednik ponudi svoju „najrealističniju viziju“ čiji je cilj da ojača pozicije SAD u regionu i poveže ga protiv Irana.

Bajden nastoji da ojača koordinaciju među saveznicima na Bliskom istoku u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, a mnoge zalivske države, posebno Saudijska Arabija, imaju ozbiljnu zabrinutost zbog iranskih aktivnosti u regionu, prenosi AP.

Nijedna od zemalja učesnika na samitu nije pratila mere SAD u sankcionisanju Rusije, što je ključni spoljnopolitički prioritet za Bajdenovu administraciju.

UAE su se čak pojavile kao neka vrsta finansijskog utočišta za ruske milijardere i njihove višemilionske jahte, dok je Egipat ostao otvoren za ruske turiste, navodi AP.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter