Izvor: agencije
31.03.2024 u 17:11
0

OGLASIO SE KIRILI BUDANOV: Rusija „Cirkonima“probija ukrajinski sistem PVO

Rusi su prvi put na teritoriji Ukrajine upotrebili teške volumetrijske detonacione bombe,teške 1500 kilograma, javili su nemački mediji pozivajući se na vojnog analitičara Julijana Ropkea. Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je danas da Rusija upotrebom raketa "Cirkon" probija ukrajinski sistem PVO.

wikipedia

 

„Raketa ‘Cirkon’ je, pre svega, protivbrodska raketa. Ima prilično ozbiljne taktičko-tehničke karakteristike. Ruska Federacija se nada da će pomoću ‘Cirkona’ uspeti da probije naš sistem PVO – to je cela logika“, rekao je Budanov, prenosi Unian.

Dodao je da Rusija ima tehničke mogućnosti da sa Krima lansira rakete „Cirkon“ na Ukrajinu. Agencija Unian navodi da su ruske snage 7. februara i 25. marta napale Kijevsku oblast raketama koje su stručnjaci identifikovali kao „Cirkon“

„Cirkon“ je hipersonična krstareća raketa poslednje generacije koja ima sposobnost za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Raketa „Cirkon“ može da dostigne brzinu do 10.000 kilometara na sat, a domet je više od 1.000 kilometara.

RUSI PRVI PUT BACILI OVU BOMBU NA UKRAJINU Teška 1500 kilograma

Pored vojnih baza sa retkim borbenim vozilom Ladoga iz sovjetske ere, pojavili su se najnoviji izveštaji da su Rusi počeli da koriste i termobaričko oružje ODAB-1500.

Prvi put je dejstvo ove bombe viđeno je u rejonu Sumi, a navodi se i da je u nju ugrađen UMPK sistem koji može da postigne domet od 50 do 70 kilometara.

Upotrebu bombe od 1,5 tona analitičar za Bild posmatra kao prelazak sukoba u Ukrajini u novu fazu. Ova vrsta municije ima daleko veću razornu moć od klasične municije.

Kako termobaričko oružje funkcioniše?

Termobarično oružje, takođe poznato i kao aerosolna bomba, funkcioniše na dva nivoa.

Naboj prve faze distribuiše aerosol sastavljen od vrlo finog materijala, od goriva na bazi ugljenika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, ogroman udarni talas i vakuum dok usisava sav okolni kiseonik.

Eksplozivni talas može da traje znatno duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je da dezintegriše ljudska tela.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter