Izvor: ria novosti
31.03.2024 u 16:32
0

FINSKA SE IGRA VATROM NIJE FRANCUSKA NA GRANICI SA RUSIJOM: Finci ne isključuju slanje zapadnih trupa u Ukrajinu

Nije isključeno slanje zapadnog vojnog osoblja u Ukrajinu, rekla je finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen u intervjuu za Fajnenšel tajms .
„Sada nije vreme za slanje trupa (u Ukrajinu – prim. urednika), a mi u ovoj fazi ne želimo ni da razgovaramo o tome. Ali dugoročno, naravno, ne treba ništa da isključujemo“, rekao je ministar.

Kako je primetio Valtonen, Zapad ne zna do čega će sukob dovesti i šta će se dešavati u budućnosti, tako da nema potrebe da se „otkrivaju sve karte“.
Makronov snažan predlog

Krajem februara Makron je rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Istovremeno je rekao da su šefovi evropskih država razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

Kasnije je francuski lider, koga su oštro kritikovali i saveznici u NATO-u i lideri svih političkih partija u zemlji, nazvao svoje reči pažljivo promišljenim. Predsednik je takođe istakao da republika nema „granice i crvene linije“ po pitanju pomoći Kijevu.

Istovremeno, vlasti mnogih evropskih zemalja navele su da nema govora o prebacivanju vojnog osoblja u Ukrajinu. Konkretno, nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje vojno osoblje u republiku. Pored toga, šef nemačke vlade je pojasnio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti.

Komentarišući Makronove izjave, Kremlj je upozorio da bi takav razvoj događaja neizbežno doveo do direktnog vojnog sukoba između Rusije i Severnoatlantske alijanse.
Kako je predsednik Vladimir Putin naglasio u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu, uvođenje evropskog kontingenta u Ukrajinu ni na koji način neće promeniti situaciju na ratištu i samo će dovesti do strašnih posledica po kijevske vlasti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter