Izvor: k1
30.04.2024 u 21:49
0

OVI PEGLEDI ĆE VAM SPASITI ŽIVOT! Ovo su SIMPTOMI raka jajnika i grlića materice!

U Srbiji se u proseku svake godine registruje nešto manje od 1.200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice, podaci su Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.  Od raka grlića materice svake godine umre u proseku 468 žena, a češće se javlja u uzrastu od 35. godine, dok su najugroženije osobe od 50. do 59. godine.

Doktorka Anja Pikula, načelnica odeljenja za ranu detekciju karcinoma grlića materice sa ginekološko-akušerske klinike Narodni front govorila je u emisiji „Zdravo sa Ivanom“. Istakla je da se ovakva statistika već decenijama ne menja, a kako kaže, jedan od razloga što izbegavamo odlazak kog lekara.

– Zato što smo mi upravo takav narod. Mi kad jednostavno mislimo da nam ne fali ništa, da se dobro osećamo, da nas ništa ne boli, da nemamo recimo neko neuredno-vanredno krvarenje ili neki bol od strane uroloških organa ili neku tegobu, onda smatramo da nam ne fali ništa. Ako smo završili sa rađanjem i žena je ušla u menopauzu, ona smatra da se super oseća i ne ide ginekologu deset godina, onda u jednom trenutku prokrvari i tek onda se seti da treba da ode prvo kod ginekologa, a tada ginekolog ima šta i da vidi – Jednu podmuklu bolest koja se razvijala sigurno deset do dvadeset godina u nekoj možda poodmakloj fazi kada više ništa ne može da se učini – kaže dr Pikula.

Kako je objasnila, rak grlića materice ne daje odmah simptome već se oni jave u poodmakloj fazi, zato doktorka ističe koliko je važno ići na preglede.

 Simptom karcinoma grlića materice je praktično vanredno krvarenje. Kod žene koja više ne menstruira je to pojava iznenadnog krvarenja posle nekoliko godina od poslednje menstruacije, odnosno posle nekoliko godina od menopauze. Tu mogu da spadaju i vrlo često simptomi od strane urogenitalnog trakta, problemi sa mokrenjem. Tako da se vrlo često dešava da se primeti i neka krv u mokraći ili da se primete neke bolne senzacije ili peckanje tokom mokrenja ili recimo prilikom defekacije – objašnjava dr koja ističe i značaj vakcina, a posebno one protiv HPV virusa i tvrdi da je to jedna od glavnih benefita mladih ljudi budući da ova mogućnost ranije nije postojala.

Rak jajnika

Dr Anja Pikula govoreći o raku jajnika ističe da je ova bolest podmukla i smrtonosna, i jedna od najvećih pošasti, kako za pacijente tako i za lekare, ali da okidač i uzrok karcinoma jajnika još uvek nije otkriven.

– Kancerogeneza jajnika može započeti u veoma ranom dobu, postoje čak i neki koji se javljaju u jako mladoj populaciji, već u ranom detinjstvu. To je jedna jako teška bolest koja se jako teško leči i najkasnije otkriva od svih – u trećoj fazi bolesti kada praktično dođe do uvećanja jajnika, kada dođe već do takvog anatomskog i metaboličkog poremećaja u organizmu. Tada kreće da se remeti funkcija i ostalih organa, funkcija jetre i bubrega i endokrinih žlezda, dolazi do nakupljene suvišne tečnosti u trbuhu tek kada žena primeti da raste trbuh, žena tada shvvati da nešto nije u redu, a nažalost tada može već da bude jako kasno, kaže doktorka za Telegraf.rs i dodaje da je karcinom jajnika veoma nepredvidiv, da su neki tipovi čak i nasledni.

Preventivni ginekološki pregledi jako važni, a pod primarnom prevencijom u ginekologiji se podrazumeva vakcinacija na prvom mestu.

– Kampanje treba da budu još jače, rasprostranjenije i dostupnije. Postoje protokoli u svetu koji kažu da se na prvi ginekološki pregled ode u prve tri godine po stupanju u prvi seksualni odnos. Upravo zbog toga što je naš narod takav, bi trebalo da idemo barem jednom u godinu do godinu i po dana, ne bismo smeli preskočiti dve godine da ne odemo na jedan preventivni, odnosno godišnji ginekološki čeking koji se radi u svim domovima zdravlja – apeluje doktorka Anja Pikula.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter