Izvor: Tanjug
30.03.2022 u 19:33
0

OGLASIO SE ZIĐIN Evo šta se sve radi i koliko se ulaže za zaštitu životne sredine!

Ziđin majning grup (Zijin Mining Group) saopštila je da ima čvrste namere da svoje aktivnosti u Srbiji sprovodi u striktno u skladu sa zakonima i u skladu sa najvišim svetskim standardima, kako u oblasti rudarstva i metalurgije, tako i u oblasti zaštite životne sredine.

„Smatramo da je zadatak svih nas da doprinesemo razvoju Republike Srbije i kvalitetnijem i boljem životu svih njenih građana, a pogotovo našim sugrađanima iz Bora i njegove okoline'“, navode iz Ziđina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U saopštenju se podseća da Ziđin majning grup od kraja 2018. godine realizuje dva projekta u Srbiji.

Jedan se odnosi na strateško partnerstvo sa Republikom Srbijom u nekada Rudarsko-topioničarskom basenu RTB Bor, koji se realizuje preko kompanije Serbia Zijin Copper Bor, a drugi na projekat Čukaru Peki, koji se realizuje preko kompanije Serbia Zijin Mining.

U skladu sa preuzetim obavezama iz strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB-u Bor, kompanija Serbia Zijin Copper Bor sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova za održivo rudarstvo, kroz osavremenjivanje procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenja postojećih pirometalurških postupaka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje rigoroznih svetskih standarda u toj oblasti.

Kompanija je uložila više od 1,2 milijarde dolara u osavremenjivanje procesa u nekadašnjem RTB Boru, a od toga je uloženo više od 170 miliona dolara u zaštitu životne sredine.

U projekat Čukaru Peki je do sada uloženo 455 miliona dolara.

„Na ovaj način smo u velikoj meri rešili višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru. Vrednosti svih emisija se nalaze u dozvoljenim propisanim granicama, a vrlo često daleko ispod tih granica. Krajem godine će biti pušteni u rad novi sistemi u topionici,koji će sveobuhvatno rešiti nasleđeni problem prikupljanja i tretiranja čestica prašine iz procesa topljenja“, navode iz Ziđina.

Dodaju da u oblasti zaštite životne sredine veliku pažnju posvećuju ozelenjavanju površina koje su proteklih decenija bile obuhvaćene rudarskim aktivnostima, smanjenju buke, prilagođavanju mikroklime, održavanju kvaliteta vode i tla i kontroli prašine.

„Do januara 2022. godine, sproveli smo biološku rekultivaciju na ukupnoj površini od skoro 580.000 m2 i zasađeno je oko 130.000 sadnica. Sve ovo smo uradili na transparentan način u punoj komunikaciji sa društvenom zajednicom“, dodaje se.

Iz Ziđina još navode da kao jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu i kao odgovorna kompanija, imaju čvrste namere, ne samo da ispune svaki segment ugovorenih obaveza, već i da to značajno i nadmaše.

„U to spada i nasleđena obaveza rešavanja pitanja regulisanja imovinskopravnih odnosa na lokalitetu naselja Krivelj, koji se nalazi u neposrednoj blizini rudarskih aktivnosti. Sve aktivnosti sprovodimo zajedno sa meštanima i lokalnom samoupravom u koordinaciji sa nadležnim organima Republike Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Cilj im je, kako navode, da zajednički pronađemo model koji je održiv na duži vremenski period, kako meštani u budućnosti ne bi imali bilo kakve probleme prilikom razvoja rudarskih aktivnosti na koje se kompanija Zijin Mining obavezala Republici Srbiji i njenim građanima.

„Želimo takođe da napomenemo da se svaki otkup zemljišta na drugim lokacijama obavlja isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz punu saglasnost učesnika“, dodaju iz Ziđina.

Kompanija Serbia Zijin Copper zapošljava 6.020 radnika, od kojih su 184 radnika državljani NR Kine.

Prosečna neto plata u ovoj kompaniji je, kako se navodi u saopštenju, 105.000 dinara.

„Kompanija Serbia Zijin Mining zapošljava 811 radnika, od kojih je 101 radnik državljanin NR Kine, a prosečna neto plata u ovoj kompaniji je 110.000 dinara“, navodi se u saopštenju i dodaje da privredne aktivnosti kompanije Zijin Mining u Srbiju doprinose sa oko 2,5 odsto ukupnog bruto proizvoda Srbije, a svo zlato koje se proizvede u kompaniji, predaje se Narodnoj Banci Republike Srbije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter