Izvor: Tanjug
16.02.2023 u 16:07
1

Olaf Šolc zakazao posetu Vašingtonu: „Poseta kancelara je prilika da se ponovo potvrde duboke prijateljske veze između SAD i našeg NATO saveznika Nemačke!“

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se 3. marta sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, što će biti njegova prva poseta Beloj kući od napada Rusije na Ukrajinu, najavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

„Poseta kancelara je prilika da se ponovo potvrde duboke prijateljske veze između SAD i našeg NATO saveznika Nemačke“, rekla je Žan-Pjer.

Kako je navela, Bajden i Šolc sastaće se nedugo nakon prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, razgovaraće o naporima da se pomogne Kijevu, povećanjem troškova rata za Rusiju putem sankcija i kontrole izvoza, navodi Rojters.

„Oni će razgovarati i o saradnji na važnim regionalnim i globalnim bezbednosnim problemima, uključujući izazove koje postavlja Kina, kao i saradnji na području Indo-Pacifika“, rekla je Žan-Pjer.

Lukašenko izašao sa predlogom: „Ako želite mir za Ukrajinu, hajde da sutra počnemo da pričamo o miru i puške će utihnuti!“

Očekuje se da će Šolc i Bajden razgovarati i o nesuglasicama koje su nastale između Nemačke i drugih evropskih zemalja s jedne i SAD sa druge strane, kada je reč o američkom Planu o smanjenju inflacije.

Šolc je prošle nedelje izjavio da želi da produbi ekonomske veze sa SAD, ali da bi Vašington trebalo da povuče pravila koja evropske kompanije stavlja u neravnopravan položaj na tržištu u poređenju sa, kako je naveo, Kanadom i Meksikom.

Rojters podseća da će se Šolc ove sedmice sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Heris na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Olaf Šolc zakazao posetu Vašingtonu: „Poseta kancelara je prilika da se ponovo potvrde duboke prijateljske veze između SAD i našeg NATO saveznika Nemačke!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter