Izvor: Tanjug
16.02.2023 u 15:52
0

DŽON KIRBI PORUČIO: „Spremni smo da pomognemo Turskoj i Siriji koliko god je potrebno“

Koordinator za strateške komunikacije pri Savetu za nacionalnu bezbenost SAD Džon Kirbi izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države i predsednik Džo Bajden od početka spremne da pomognu narodu Turske i Sirije nakon prošlonedeljnog razornog zemljotresa.

Kako je rekao na vebinaru o zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju 6. februara, SAD su poslale pomoć Turskoj, a preko UN i međunarodnih humanitarnih organizacija dostavljaju pomoć Siriji, koja se doprema preko otvorenih graničnih prelaza.

– Šaljemo vodu, hranu, generatore. Moramo da pomognemo narodu. Pozdravljamo odluku da se otvore prelazi, ali želimo da vidimo joj otvorenih prelaza. Mnogo je očajnih Sirijaca, rekao je Kirbi.

HUMANITARNE EMISIJE EMITOVANE NA VIŠE TV I RADIO STANICA ŠIROM TURSKE: Prikupljeno 6 milijardi dolara pomoći žrtvama zemljotresa

Uprkos pomoću koju SAD žele da pruže Siriji, on ističe da se stav te zemlje o režimu sirijskog predsednika Bašara el Asada nije promenio.

– Nismo ubeđeni na koji će se način ponašati. Ipak, potrebno je da prelazi ostanu otvoreni zbog dostavljanja pomoći“, rekao je on. Na pitanje da li imaju ikakav kontakt sa Asadovim režimom Kirbi je rekao da ne, i ponovio da SAD pomoć pružaju preko UN i prijateljskih međunarodnih humanitarnih organizacija. On je najavio da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Tursku u ponedeljaak, gde će razgovarati sa turskom administracijom o tome koja je vrsta pomoći trenutno najpotrebnija. Na pitanje novinara o Iranu on je kazao da Iran nastavlja sa destabilizujućim ponašanjem i podrškom terorističkim organizacijama na Bliskom istoku, ali i Rusiji.

– Imaju nuklearne ambicije. Videli smo jačanje veza između Irana i Rusije. Oni Rusiji šaju dronove koji targetiraju civile, kuće, igrališta. Iran je direktno umešan time što pomaže Rusiju. Radićemo da onesposobimo taj režim. Iran pomaže Rusiji da ubija Ukrajince, ali problem je šta će očekivati zauzvrat, rekao je Kirbi.

Na pitanje poljskog novinara o ratnim sukobima u Donbasu, rekao je da uoči godišnjice ukrajinskog rata treba da pričamo o podršci međunarodne zajednice.

– SAD predvode materijalnu, humanitarnu i svaaku drugu pomoć Ukrajini. Biće donirano dodatnih 40 miliona dolara, verujem da će se pomoć Ukrajini nastaviti, a ona podrazumeva i bezbednosne sisteme, rekao je Kirbi.

Na pitanje da li će predsednik Bajden tokom posete Poljskoj naredne nedelje da se sastane sa Zelenskim i makar simbolično pređe granicu sa Ukrajinom, Kirbi je rekao da ne postoje planovi za sastanke van Poljske, a da su Bajden i Zelenski u redovnom kontaktu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter