Izvor: DW
22.11.2023 u 19:30
0

OLAKŠANJE I NADA:Nakon dogovora Izraela i Hamasa o taocima

Izrael i Hamas postigli su dogovor o prekidu vatre i puštanju na slobodu dela talaca. To je izazvalo olakšanje u čitavom svetu. Posrednik, Katar, nada se „održivom sporazumu koji će okončati rat“.

Vlade širom sveta pozdravile su sporazum između Izraela i terorističke milicije Hamas o oslobađanju dela talaca, prekidu vatre i omogućavanju dostave humanitarne pomoći u Pojas Gaze. SAD, jedan od posrednika u dogovoru, sada insistiraju na tome da ga se obe strane pridržavaju. „Važno je da se svi aspekti ovog sporazuma u potpunosti sprovedu“, rekao je američki predsednik Džozef Bajden.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obavezao se da će podržati „produženu pauzu“ u vojnim operacijama, kako bi se obezbedilo ne samo oslobađanje svih talaca, već i da bi humanitarna pomoć mogla da stigne do Palestinaca u Pojasu Gaze.

Bajden je takođe rekao da se nada da će sporazum osloboditi neke američke građane koje je Hamas oteo u Pojasu Gaze.

Abas poziva na prekid „izraelske agresije“

Prema rečima jednog visokog zvaničnika, i Palestinska uprava podržava dogovoreni prekid vatre. „Predsednik Mahmud Abas i palestinsko vođstvo pozdravljaju sporazum o humanitarnom prekidu vatre, cene napore Katara i Egipta, i ponavljaju pozive na sveobuhvatan prekid izraelske agresije protiv palestinskog naroda i ulazak humanitarne pomoći“, napisao je Husein al Šeik na Iksu.

Netanjahu zahvaljuje Bajdenu

Izraelska vlada prethodno je odobrila četvorodnevni prekid vatre u ratu protiv terorističke milicije Hamas. Zauzvrat bi Hamas trebalo da oslobodi 50 od oko 240 ljudi koje su ta i druge ekstremističke grupe oteli i odveli u Pojas Gaze nakon terorističkog napada na Izrael 7. oktobra.

Prema navodima izraelskih medija, prvi taoci mogli bi da budu pušteni u sklopu sporazuma koji stupa na snagu u četvrtak 23. novembra.

Premijer Netanjahu zahvalio je američkom predsedniku na podršci. Na sednici svoje vlade on je rekao: „Proteklih dana razgovarao sam s našim prijateljem, američkim predsednikom Bajdenom. Zamolio sam ga da interveniše kako bi se poboljšali uslovi sporazuma koji je pred vama. I zaista je poboljšan kako bi oslobodilo više talaca uz manju cenu koju moramo za to da platimo.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter