Izvor: Novosti
04.03.2024 u 09:01
0

HAMAS IZDIKTIRAO ZAHTEVE: Nema oslobađanja talaca dok Izrael ne pristane na ova TRI USLOVA

Bez pristanka Izraela na trajni prekid borbenih dejstava, Hamas neće pristati na dogovor o taocima, rekao je za CNN visoko pozicionirani izvor Hamasa.

Druge dve oblasti neslaganja koje sprečavaju dogovor su povlačenje izraelskih trupa iz Gaze i dopuštenje civilima da se vrate u severni deo Pojasa Gaze, dodaje izvor Hamasa.

Pored toga, kako navodi ovaj izvor, Hamas zahteva da postoji garancija da će određena količina humanitarne pomoći stići i na sever i na jug Gaze pre nego što se postigne napredak u dogovorima.

HUMANITARNA POMOĆ GAZI: 38.000 obroka spušteno padobranima

Izraelci su „u osnovi prihvatili“ šestonedeljni predlog o prekidu vatre u Gazi , rekao je novinarima u subotu visoki zvaničnik Bajdenove administracije. Druga faza bi bila razrađena tokom tih šest nedelja „kako bi se izgradilo nešto trajnije“, prenosi CNN.

Šestonedeljni prekid vatre omogućio bi oslobađanje talaca u Gazi za koje se smatra da su najugroženiji, uključujući žene, starije i ranjene, i protok pomoći u opkoljenu obalsku enklavu.

Očekivanja da će uskoro biti postignut dogovor o prvoj pauzi u sukobima u Pojasu Gaze od novembra, povećana su prošle sedmice nakon prethodne runde pregovora, uz posredovanje Katara i Egipta u Dohi, i naznake predsednika SAD Džozefa Bajdena da je dogovor blizu. Visoki američki zvaničnik rekao je u subotu da postoji okvirni dogovor o pauzi u sukobima i da je Izrael uglavnom prihvatio sve uslove za šestonedeljnu pauzu. Američki zvaničnik je istakao da Hamas treba da pristane na oslobađanje talaca koje drži u Pojasu Gaze od napada na južni Izrael 7. oktobra.

Bajden je rekao da se nada da će primirje biti uspostavljeno do početka muslimanskog meseca posta, Ramazana, koji počinje 10. marta.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter