Izvor: informer.rs
23.11.2023 u 17:17
0

OVO JE PRETNJA ZA CEO SVET: Oglasio se Lukašenko, njegove reči lede krv u venama

Nekontrolisano kretanje oružja kroz Ukrajinu treba smatrati potencijalnom pretnjom za ceo svet, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Požar regionalnih sukoba, uključujući i uz primenu najnovijih sistema naoružanja, može se u svakom trenutku proširiti na druge zemlje. Nije tajna da oružje koje se isporučuje Kijevu odlazi na crna tržišta. Ako se zapadni političari ne brinu zbog toga, mi nekontrolisano kretanje naoružanja i vojne tehnike smatramo potencijalnom bezbednosnom pretnjom ne samo za naš region, već i za sve zemlje sveta. Posebno sada, kada se rasplamsava novo žarište na Bliskom istoku istakao je Lukašenko, govoreći na Savetu za kolektivnu bezbednost Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).
On je dodao da sve članice Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB ističu da situaciju u svetu karakteriše visok stepen sukoba, što zahteva dalju konsolidaciju napora i jačanje ODKB kao neodvojivog elementa osiguranja bezbednosti u evroazijskom regionu.

Takozvane odbrambene manevre (zemalja NATO-a) posmatramo već duže vreme. Od trenutka kada je 1996. godine nuklearno oružje izvezeno iz Belorusije. Kako se sve završilo – širenjem NATO-a na istok, vežbama scenarija 2016. godine nuklearnog udara na Belorusiju. Obratite pažnju, na inicijativu administracije takozvanog dobitnika Nobelove nagrade za mir Baraka Obame  podsetio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, „može se mnogo govoriti o nezakonitim jednostranim merama prinude, vojnim provokacijama na granici, informacionim diverzijama, milionima dolara ubačenim za pripremu neuspešnih državnih prevrata“.

A da ne govorim o otvorenoj demonstraciji spremnosti za uključivanje snaga NATO-a u ovaj cilj. Zašto su u avgustu 2020. godine pored beloruske granice kružili strateški bombarderi B-52? Kome su slali signal? Ne samo Belorusiji. Jasno je kome. U tom smislu optužbe o razmeštanju u našoj zemlji, na našoj teritoriji ruskog taktičkog nuklearnog oružja jednostavno su apsurdne. Mi, ponavljam stoti put, mi nikome ne pretimo. Jednostavno se učimo takozvanom diplomatskom bontonu od onih koji su jezik sile učinili globalnim trendom – naglasio je beloruski predsednik.

On je napomenuo da je današnja realnost da samo prisustvo moćnog naoružanja garantuje bezbednost u regionu i daje pravo glasa u međunarodnoj sceni. U četvrtak je u Minsku održan samit ODKB. Sastanku su prisustvovali svi lideri zemalja-članica te organizacije, osim premijera Jermenije Nikola Pašinjana, koji je odbio da učestvuje na sastanku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter