Izvor: Alo.rs
17.10.2023 u 08:00
0

OVO JE USLOV DA PUSTE TAOCE: Oglasio se zvaničnik Hamasa

6.000 zatvorenika mora biti oslobođeno u zamenu za taoce u Gazi, kaže zvaničnik Hamasa.

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da se u Gazi nalazi 199 zarobljenika, što je više nego što se ranije procenjivalo.

Zvaničnik Hamasa zatražio je oslobađanje 6.000 palestinskih muškaraca i žena zatočenih u izraelskim zatvorima u zamenu za taoce u Gazi.

Kaled Mešal, šef Hamasove kancelarije za dijasporu, rekao je da među taocima ima visokih oficira iz divizije Gaze izraelskih odbrambenih snaga, koja je odgovorna za patroliranje oko pojasa Gaze.

To dolazi pošto je drugi zvaničnik Hamasa rekao za da ne zna koliko je talaca još živo. Dr Basem Naim, Hamasov šef za političke i međunarodne odnose, rekao je za Skaj njuz: „Nemam pojma jer je to nemoguće pod ovim teškim bombardovanjem – komunikacije su potpuno prekinute“.

On je takođe rekao da je vladajuća palestinska militantna grupa u Gazi spremna da oslobodi civilne taoce kada „agresija na naš narod bude zaustavljena“.

„U trenutku kada agresija prestane, spremni smo da oslobodimo civilne taoce“, rekao je on.

BLISKI ISTOK NA IVICI PONORA: Izrael i Hezbolah na ivici rata, u Gazi nema dovoljno vreća za mrtve

„Nadam se da ćemo imati žive taoce u vreme kada se agresija završi, jer je brigada Al Kasam (Hamasovo naoružano krilo) juče objavila da je devet talaca ubijeno pod izraelskim bombardovanjem. A pre tri dana ubijeno je još 13 drugih – uključujući četiri stranca“ rekao je on.

U međuvremenu, stigla je vest da je Izrael izveo napad u blizini graničnog prelaza Rafa između pojasa Gaze i Egipta

Čini se da su pregovori o otvaranju prelaza kako bi se omogućila humanitarna pomoć u Pojas Gaze zaustavljeni.

Očekivalo se da će prelaz biti otvoren u ponedeljak u 9 sati po lokalnom vremenu. Međutim, portparol Ujedinjenih nacija rekao je da nije bilo napretka u potpunom otvaranju granice.

Egipat je optužio Izrael da ne sarađuje sa isporukom pomoći u Gazu preko prelaza Rafa, ostavljajući stotine tona zaliha zaglavljenih u obližnjem gradu Al Ariš.

Kairo je u ponedeljak saopštio da granica nije zvanično zatvorena, već da je postala neoperativna zbog izraelskih vazdušnih udara na strani Gaze.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter